Avstralija za osnovnošolce predlaga poučevanje o kibernetski varnosti – že pri petletnih otrocih!

Foto: STA

Zadnji osnutek avstralskega predlaganega osnovnošolskega učnega načrta vključuje obsežne opise izobraževanja o kibernetski varnosti za otroke, stare od 5 do 16 let. Načrt predlaga, da se že petletne otroke nauči, naj ne delijo osebnih podatkov, kot so datum rojstva ali polno ime, piše portal RT. Med že naraščajočo digitalizacijo vsakdanjega življenja, ki se je še okrepilo s spletnim učenjem od začetka svetovne pandemije, bo izobraževanje o kibernetski varnosti v prihodnjih desetletjih verjetno vstopilo v številne učne načrte po vsem svetu.

V drugem letu svojega kibernetskega šolanja v Avstraliji bodo šest in sedemletni otroci poučeni o pojavnih oknih, spletnih tekmovanjih in neželeni elektronski pošti. To bo vključevalo razvoj ustreznih tehnik za upravljanje podatkov, ki je osebno, in učinkovito izvajanje varnostnih protokolov. Nato bodo v poznejših letih izvedeli, katere osebne podatke in podatke o lokaciji shranjujejo in shranjujejo ponudniki spletnih storitev in kako lahko to razkrije njihovo identiteto brezvestnim akterjem. Predlog tudi obravnava izobraževanje otrok o uporabi vzdevkov in zakaj so ti pomembni pri igranju spletnih iger. Pred koncem osnovnošolskega izobraževanja bodo otroci v skladu s predlaganim načrtom spoznali, da se spoštljivo odzivajo na mnenja drugih, tudi če se razlikujejo od osebnih mnenj.

Novi osnutek učnega načrta je prav tako izločil približno 20 odstotkov obstoječega gradiva, ki je bilo kritizirano kot odvečno, saj so digitalne veščine in kompetence pomembnejše kot kdaj koli prej. Postopek vladnega posvetovanja že poteka, vendar še ni znano, ali bodo prihodnje generacije avstralskih otrok resnično postali dobro podkovani digitalni domorodci, kot predvideva načrt. Avstralski kurikulum je razvila zvezna vlada, sprejet pa je na državni in teritorialni ravni. Z drugimi besedami, tudi če bo uveden kurikulum, osredotočen na kibernetsko varnost, se bodo lokalni odbori za izobraževanje še vedno lahko odločili za svoje kurikulume. Če bi bil predlog sprejet, bi Avstralija postala ena prvih držav na svetu, ki bi svoje otroke formalno izobrazila v osnovni kibernetski varnosti, vključno s tem, kako najbolje oceniti potencialno nevarne aplikacije, upravljati njihovo zasebnost podatkov in se izogniti pastem spletnih prevar.

Sara Bertoncelj