fbpx

Avstralke tožijo Katar zaradi invazivne ginekološke preiskave na letališču

Prostori letalske družbe Qatar Airways v Egiptu (foto: EPA)

Skupina žensk, ki je bila na letališču v Dohi podvržena invazivnim ginekološkim preiskavam, zahteva od katarskih oblasti opravičilo, odškodnino in zavezo, da se kaj takega v prihodnje ne bo ponovilo.

Katarske oblasti so konec leta 2020 na letališču v Dohi iskale mater zapuščenega novorojenčka. S tem namenom so ženske z desetih letov letalske družbe Qatar Airways podvrgli invazivni ginekološki preiskavi, s katero so ugotavljali, ali je katera od njih rodila in nato zapustila novorojenčka na letališču.

Invazivni pregled je doletel tudi 13 Avstralk, ki so bile nad obravnavo ogorčene. Sedem od pregledanih Avstralk naj bi po poročanju Breitbarta načrtovalo tožbo, s katero želijo “katarskim oblastem sporočiti, da ne morejo tako ravnati z ženskami. “Skupina žensk je bila izjemno pretresena zaradi omenjenega dogodka, ki se je zgodil pred enim letom, saj še vedno občutijo posledice in travmo, ki je sledila,” je za AFP pojasnil Damian Sturzaker iz odvetniške družbe Marque Lawyers v Sydneyu.

Zahtevajo opravičilo in odškodnino

Skupina prizadetih Avstralk zahteva odškodnino, opravičilo in zagotovilo Katarja, da bo v prihodnje poskrbljeno za varnost potnikov. Porajajo se vprašanja, ali je to standardna obravnava za ženske v Katarju glede na to, da z letom 2022 lahko pričakujejo več tisoč tujih obiskovalcev, ki si bodo ogledali svetovno nogometno prvenstvo.

Za neljubi dogodek se je že opravičil katarski premier, medtem ko naj bi bil letališki policist, ki je nadziral preglede, zaradi incidenta že obsojen. V Katarju medtem dežujejo zagotovila, da do podobnega incidenta ne bo prihajalo. V ultrakonzervativni muslimanski monarhiji, kjer je izvenzakonsko spolno občevanje tako kot rojstvo nezakonskih otrok kaznivo z zaporno kaznijo, se bojijo, da bi lahko trpel turizem.

Pristanek letala Boeing 777 letalske družbe Qatar Airways v Perthu (Foto: EPA)

A vse skupaj je ostalo pri zagotovilih za javnost in reševanju javne podobe Katarja. Prizadete ženske niso prejele v vednost nikakršnega zagotovila, da so na letališču poskrbeli za kakršne koli izboljšave, ravno tako so vsi njihovi poskusi za mediacijo naleteli na gluha ušesa. Sturzaker zato opozarja, da se pod krinko visoko razvitega in moderniziranega letališča in letalske družbe v državni lasti skriva grda resnica, da se kaj takega lahko kadar koli ponovi. Sturzaker namerava v Avstraliji v prihajajočih tednih vložiti tožbo proti Katarski civilni letalski oblasti, mednarodnemu letališču Hamad, letalski družbi Qatar Airways in katarski vladi.

Ivan Šokić