fbpx

Avstralski ekstremist, ki je januarja do smrti povozil šest ljudi, sporoča sodnici: “Islam je edina prava vera. Jaz pa sem odrešenik!”

Foto: YouTube.

Teroristični napad Dimitriousa Gargasoulasa, Avstralca grškega porekla, ki je sprejel islamsko vero in postal skrajnež, počasi dobiva svoj epilog. Gargasoulasu, ki ga prijatelji poznajo tudi pod vzdevkom “Jimmy”, se je namreč začelo sojenje zaradi obtožb, nepovezanih z januarskim napadom na ulici Bourke Street v Melbournu, ko je z vozilom zapeljal v množico ljudi, jih šest ubil, več pa huje poškodoval. 27-letnik se je porotnikom na okrajnem sodišču v Melbournu prikazal naravnost iz zapora, prek posebne video povezave, svojega dejanja pa več kot očitno ni obžaloval. Kot namreč poročajo avstralski mediji, je Gargasoulas, oblečen v črno in v družbi svojega odvetnika, pogovor s sodnico opravil s širokim nasmeškom na obrazu, med drugim pa dejal, da ni kriv zločina, saj je v resnici odrešenik.

Dimitrious Gargasoulas je bil zelo dobro razpoložen, ko je skušal v video pogovoru prek internetne povezave sodnici dopovedati, da ni kriv zločinov, katerih ga obtožujejo. “Gospa sodnica. Nekaj vam želim povedati. Želim dejati, da je zakon Aboriginov podoben islamskim zakonom,” je začel svoj govor Jimmy, katerega je skušal njegov odvetnik, dodelila mu ga je država, večkrat ustaviti in ga prepričati, naj bo tiho.

“Vsi zakoni so, sodeč na Biblijo in Koran, ilegalni. Vaša častitljivost, ali veste, da je islamska vera edina prava vera? In da nisem kriv? Sem odrešenik,” je v bizarnem video pogovoru še uspelo povedati Gargasoulasu, preden je sodnica prekinila internetno povezavo. Zaslišanje je bilo nato prestavljeno na 25. maj.

Naj spomnimo. Gargasoulas je obtožen umora šestih ljudi, prav tako je obtožen poskusa uboja 29 drugih oseb, ki so se v času dogodka nahajale na ulici Bourke Street v Melbournu, letos 20. januarja.

Neposredno po napadu se je Gargasoulas identificiral kot musliman, preiskovalci pa še ugotavljajo, v kakšnem mentalnem stanju je skrajnež v resnici bil. Mediji so poročali, da je Gargasoulas neprišteven, drugi pa so prepričani, da mu je islam zgolj opral možgane.

T. F.