fbpx

Avstralski oficir je protestno zažgal odlikovanje, ker vlada ni poskrbela za pogodbene delavce svoje vojske, ki so jih posledično pomorili Talibani!

Nekdanji avstralski oficir Stuart McCarthy je protestno zažgal svojo "značko sramote", ker avstralska vlada ni uspela poskrbeti za nekdanje afganistanske pogodbene delavce avstralske vojske, ki so jih Talibani pomorili. (Foto: Twitter)

Bivši avstralski oficir je protestno zažgal svojo vojaško medaljo oziroma odlikovanje, potem ko je vlado obtožil, da afganistanskim civilnim pogodbenim delavcem ni zagotovila zatočišča v sklopu umika avstralskih vojaških sil iz Afganistana. 

Gre za nekdanjega vojaškega častnika Stuarta McCarthyja, čigar 28-letna vojaška kariera je vključevala dve odpravi v Afganistan, je v ponedeljek, 19. 7. 2021, naznanil, da bo zažgal avstralsko “značko sramote” in zatem pepel predal svojemu zastopniku v parlamentu. Prepričan je, da je šlo za zavestno odločitev vlade Scotta Morrisona, da prepusti na stotine nekdanjih afganistanskih civilnih tolmačev, drugih zvestih zaveznikov in njihovih družinskih članov Talibanom, da bi jih poklali. Torej predstavnikom te iste teroristične organizacije, proti kateri so se Avstralci borili dve desetletji, poroča RT.

Svojo odločitev je nekdanji vojaški častnik pojasnil v javni izjavi. Pozneje je na Twitterju tudi objavil medaljo, ki jo prekrivajo plameni. McCarthy je sicer vodil kampanjo za premestitev afganistanskih tolmačev, ki so sodelovali z avstralskimi silami, ko se je Canberra v celoti umaknila iz države, ki je povsem opustošena zaradi posledic vojne. Umik se je končal v začetku tekočega meseca. McCarthy je premierja Morrisona in njegovo vlado obtožil, da sta izdala afganistanske sodelavce, čeprav sta najprej nakazovala, da jih ne bosta prepustila sovražniku. 

Nekdanji vojaški častnik je avstralskega premierja še obtožil, da si je s krvjo umazal roke, saj so Talibani že umorili na stotine civilistov, ki so z avstralsko vojsko sodelovali. Po umiku glavnine avstralskih oboroženih sil iz Afganistana leta 2013 je Canberra zagnala vizumski program za lokalne pogodbene delavce, na podlagi katerega je bila 1200 Afganistancem omogočena preselitev v Avstralijo. Podobno število nekdanjih afganistanskih pogodbenih delavcev pa naj bi ostalo v svoji domovini in naj bi imelo težave s pridobitvijo vize. Po pisanju McCarthyja naj bi vlada zadnji mesec zaradi lobističnih in medijskih pritiskov odobrila 160 preselitev.

Mnogi med njimi so prvotno zaprosili za vize že pred šestimi leti, stotinam, ki naj bi ostali v Afganistanu, pa je bilo rečeno, da bo procesiranje njihovih prošenj trajalo 12 mesecev. Nekaterim so sicer že sporočili, da niso upravičeni do preselitve, ker naj bi bili zgolj “podizvajalci” in naj ne bi delali neposredno za avstralsko vojsko. Podobni pomisleki naj bi se pojavljali tudi glede usode Afganistancev, ki so delali za ameriško vojsko. Znano je, da so Talibani hitro zasedli obsežen teritorij, potem ko so se Američani in njihovi Natovi zavezniki maja pričeli pospešeno umikati iz države. 

Izjava nekdanjega vojaškega častnika Stuarta McCarthyja. (Foto: Twitter)

Protestna izjava bivšega vojaškega častnika Stuarta McCarthyja. (Foto: Twitter)

Bivši avstralski oficir Stuart McCarthy je podal protestno izjavo. (Foto: Twitter)

Domen Mezeg