fbpx

Avstralsko sodišče razveljavilo obsodbo kardinala zaradi spolnih zlorab otrok: Porota, ki ga je spoznala za krivega, je bila pristranska!

Kardilan George Pell je bil izpuščen iz zapora. Foto: epa

Kardinal George Pell je bil izpuščen iz zapora, potem ko je najvišje avstralsko sodišče razveljavilo obsodbo, ki ga je bremenila, da je spolno zlorabljal otroke. Izkazalo se je, da je bila porota pristranska in da ga je želela obsoditi, ne glede na to, ali je nedolžen ali kriv.

Nekdanji vatikanski zakladnik, star 78 let, je najstarejša krščanska oseba, ki je bila kdajkoli zaprta zaradi tovrstnega zločina. Leta 2018 ga je namreč porota spoznala za krivega, da je v 90-ih letih zlorabil dva mladoletna fanta v Melbournu. A izkazalo se je, da je bila porota pristranska, avstralsko sodišče pa je sodbo v torek razveljavilo in mu tako nemudoma preklicalo šestletno zaporno kazen. Avstralski duhovnik George Pell je ves čas zatrjeval, da je nedolžen – vse od junija 2017, ko ga je prijela policija.

Ker je bil Pell eden najstarejših papeževih svetovalcev, je seveda njegova obtožba pretresla katoliško cerkev. Vendar pa je sedaj vseh sedem sodnikov soglasno odločilo v prid kardinala Pella in ugotovilo, da porota ni pravilno presojala vseh dokazov, predloženih na sojenju, poroča BBC. 

“Zagotovo je bilo že dovolj bolečine”
Visoki cerkveni predstavnik je ves čas dosledno zatrjeval, da je nedolžen in vmes trpel hudo krivico. V zaporu je bil več kot 400 dni in to po krivici. Ko so ga lokalne oblasti izpustile iz zapora, je odšel v samostan Carmelite v Melbournu. Seveda pa je tamkajšnje medije zanimalo, ali Pell zaradi krive obsodbe goji kakšne zamere. Kot posvečen moški je odgovoril, da je bila krivica odpravljena in dodal: “Nobene slabe volje nimam do tistega, ki me je obtožil. Nočem, da moja oprostilna sodba prilije še škode in grenkobe, zagotovo je bilo že dovolj bolečine.”

George Pell zapušča zapor. Foto: epa

Zakaj je bil zaprt kardinal George Pell?
Decembra 2018 je porota Pella spoznala za krivega, da je sredi 90-ih let v zasebnih prostorih katedrale svetega Patrika spolno zlorabil dva 13-letna fanta. Obtožnica ga je bremenila enkrat spolnega nasilja in štirikrat nespodobnih dejanj. Na sojenju so zaslišali le eno verodostojno pričo – žrtev, vse ostale poklicane priče očitno niso želele lažnivo pričati. A očitno se je porota s tožilci preveč oprla le na “prepričljive” dokaze domnevne žrtve, drugih dokazov pa porota ni upoštevala. Nato je visoko sodišče odločilo, da obstaja “razumna možnost, da so zlorabe ni prišlo”. Vendar pa ni rečeno, da so bile z oprostilno sodbo v resnici popravljene vse krivice, ki so se kardinalu zgodile. Obstaja namreč možnost, da nikoli več ne bo zakladnik v Vatikanu.

Marjanca Scheicher