fbpx

Avstrija bo zasegla Hitlerjevo rojstno hišo – ne želijo, da se spremeni v neo-nacistični tempelj

Avstrija bo zasegla rojstno hišo nacističnega vodje Adolfa Hitlerja, ki je v zasebnih rokah. S tem želijo oblasti na Dunaju preprečiti, da bi hiša postala zbirališče oz. svetišče neonacistov.

 Na notranjem ministrstvu na Dunaju so danes potrdili, da je vlada dosegla dogovor o zakonu, ki bo podlaga za zaseg hiše. Zakon potrebuje še podporo parlamenta, kjer pa ima vladajoča koalicija socialdemokratov in ljudske stranke večino, zato ga bodo poslanci po pričakovanjih potrdili.
Neonacistično svetišče

Avstrija bo zasegla Hitlerjevo rojstno hišo 4Avstrijska vlada si je sicer vse od leta 1984 prizadevala za nakup nepremičnine v kraju Braunau am Inn, v severni Avstriji blizu meje z Nemčijo, a je ženska, v katere lasti je, to ves čas zavračala. Medtem so v zadnjih letih Braunau z namenom ogleda Hitlerjeve rojstne hiše domnevno večkrat obiskali neonacisti, poroča nemška tiskovna agencija Dpa.

 

Trenutno delavnice za invalide
Za zdaj ni jasno, za kaj bodo trinadstropno poslopje z rumeno fasado uporabljali. “Ker je ni mogoče podreti, jo bomo uporabili v neke vrste izobraževalne namene,” je javnosti sporočil avstrijski podkancler Reinhold Mitterlehner.  Notranji minister Wolfgang Sobotka je želel hišo porušiti, a ker je ta del starega jedra Baunaua, ki je pod spomeniško zaščito, to ni mogoče. Vpis hiše pod kulturno dediščino in spomeniško varstvo so nepremičnini podelili nacisti, že l.1938.

Lokalni zgodovinarji: To ni “prava” Hitlerjeva rojstna hiša

Avstrija bo zasegla Hitlerjevo rojstno hišo 2Hiter se je rodil leta 1889, njegova družina pa je imela stanovanje v hiši v najemu prvo leto njegovega življenja. Hiša je bila kasneje porušena. Lokalni zgodovinarji so našli dokumente, da se je družina Hitler preselila v to sporno “rumeno hišo”, ko je imel Adolf tri leta in se kmalu tudi odselil. Med drugo svetovno vojno je poslopje kupil visok član nacistične stranke in jo odprl javnosti.

Kamen s sporočilom kot opomnik zgodovine

Avstrija bo zasegla Hitlerjevo rojstno hišo 3

Na opomniku zgodovine je vklesano sporočilo: Za mir, svobodo in demokracijo, nikoli več fašizma, svarijo milijoni mrtvih.

Po vojni so hišo vrnili prvotnim lastnikom, ki je v njihovi lasti že več kot sto let, v najemu pa jo je imelo notranje ministrstvo. V hiši so izvajali delavnice za invalide. A lastnica hiše ni želela prenoviti, tako da bi bila primernejša za invalide, prav tako pa vlada z njo ni uspela doseči dogovora o uporabi hiše v kakšne druge namene ali o prodaji. Pravijo, da se pogajanja med vlado in lastnico hiše trajajo že predolgo.


Nasilni odvzem hiše mora potrditi EU parlament

NI ŠE KONČAN Avstrija bo zasegla Hitlerjevo rojstno hišo 1

Gerhard Baumgartner, vodja avstrijskega dokumentacijskega centra.

Avstrijska vlada je ustanovila tudi 12 člansko komisijo, ki bo preučila vse pravne možnosti za nasilni odvzem sporne hiše. Spremembo zakonodaje o  zamplembi, hiše mora potrditi še Evropski parlament. “Hišo moramo depolitizirati in ustaviti “turizem” neo-nacistov. Obisk le-teh je vedno večji ampak to ni pravo zanimanje za vasico Braunau am Inn. Največ avtobusov pripelje madžarske skrajne desničarje, ki jim Hitlerjeva hiša prestavlja nekakšno svetišče,” pravi Gerhard Baumgartner,  vodja avstrijskega dokumentacijskega centra.

Hiša sama po sebi ni nič posebnega in v ničemer ne izstopa, je pa v zelo slabem stanju. Rumena fasada je že dobro načeta. Tudi kupcev zanjo ravno ni. Domačini pa so o nadaljni usodi Hitlerjeve rojstne hiše čisto ravnodušni.

Sofija Pika Simič