fbpx

Avstrija in Turčija v hudem sporu: Kurz napovedal veto v nadaljnih pogajanjih za vstop Turčije v EU

Avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz se je v zadnjem trenutku premislil in zavrnil podpis Marakeške deklaracije. (Foto: epa)

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je napovedal veto proti odpiranju novih poglavij v pogajalskem procesu za članstvo Turčije v EU. “Imam sedež in glas v svetu zunanjih ministrov. Gre za to, ali bi odprli nova poglavja s Turčijo. Jaz sem proti,” je dejal v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Kurier.

Kurz je napovedal, da bo tudi avstrijski kancler Christian Kern na vrhu EU 16. septembra v Bratislavi “poskušal prepričati ostale voditelje članic EU, da je ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo prava odločitev”.

Odločitev o odpiranju novih poglavij v pogajalskem procesu mora biti soglasna, kar pomeni, da lahko ena država ta proces tudi zaustavi.

Turčija zapravila pogajalske možnosti
Odpiranje dodatnih pogajalskih poglavij je sicer del marčnega dogovora med EU in Turčijo o zaustavitvi migracijskega toka preko turškega ozemlja naprej proti Evropi. Kurz je že napovedal, da se ta sporazum ne bo obdržal, saj EU tudi ne namerava odpreti vizumske liberalizacije, dokler Turčija ne opravi domače naloge, kar pa se sredi čistk po spodletelem puču sredi julija vse bolj zapleta.

Avstrija je sicer ena najbolj glasnih kritikov zaradi nespoštovanja demokratičnih standardov med to čistko. Po spodletelem državnem udaru je bilo namreč suspendiranih ali odpuščenih na tisoče vojakov, policistov, javnih uslužbencev, sodnikov, učiteljev, novinarjev in drugih, ki naj bi nasprotovali turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Obleganje Dunaja se nadaljuje
Dunaj in Ankara se zato v zadnjih dneh zapletata v vse ostrejši besedni spopad. Vodja turške diplomacije Mevlüt Cavusoglu je v petek pozive iz vrst avstrijske vlade k ustavitvi pristopnih pogajanj EU s Turčijo označil za “sovražne” in dejal, da je Avstrija “prestolnica radikalnega rasizma”. Prav tako je avstrijskega premierja s težkimi besedami napadel Erdoganov svetovalec Burhan Kuzu, ki mu je na Twitterju napisal, da je nevernik, ki se ne zaveda, da je NATO brez Turčije nepomemben, prav tako pa je po njegovem EU tako šibka, da je njena prihodnost brez Turčije, potopljena.

M. P., STA