fbpx

Avstrija odločna, da turškemu ministru ne dovoli nastopa na shodu ob obletnici puča

Foto: epa

Avstrija turškemu ministru za gospodarstvo ne bo dovolila vstopa v državo ob obletnici poskusa državnega udara v Turčiji. Poskus državnega udara je bil pred letom dni, na današnji dan, 10. julija. Obletnice, ki bo potekala na Dunaju, se minister Nihat Zeybekci ne bo smel udeležiti, je odločil avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Avstrijsko zunanje ministrstvo skrbi za javni red in varnost v Avstriji, so zapisali. Svojo odločitev o prepovedi obiska pa so utemeljili s tem, da je želel turški minister obiskati Avstrijo “izključno z namenom javnega nastopa”. Dodajajo, da bi bil minister “seveda dobrodošel”, če bi šlo za dvostranski obisk.

Ministrstvo je še spomnilo, da je Sebastian Kurz poskus državnega udara 15. julija lani “takoj jasno obsodil in to dela še naprej”. Obenem pa obsoja tudi stanje človekovih pravic v Turčiji, tudi množične aretacije in odpuščanja po poskusu udara ter omejitve medijske svobode, so navedli.

Pred dnevi je tudi nemška vlada turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu prepovedala javni nagovor pripadnikov turške manjšine ob robu vrha G20. Erdogan naj bi po obsodbah svojega nekdanjega tesnega sodelavca Fethullaha Gülena kar sam organiziral državni udar, z namenom krepitve oblasti. Obsodbe je slednji zavrnil.

Foto: epa

Poslabšanje odnosov med EU in Turčijo od marca dalje
Nekaj evropskih držav, vključno z Avstrijo in Nemčijo, je že marca prepovedalo javne nastope visokih turških politikov na zborovanjih v podporo spremembam turške ustave, o katerih so nato turški volivci aprila odločali na referendumu.

N. Š., STA