fbpx

Avstrija poostrila nadzor na meji; v zadnjih 20 dneh zavrnila 3000 migrantov

Avstrijska policija je v zadnjih 20 dneh na svojih mejah zavrnila okoli 3000 migrantov, ki so želeli vstopiti v državo, ker so lagali o državi izvora. Gre za posledico poostrenega nadzora na meji s Slovenijo.

Tiskovni predstavnik policije Rainer Dionisio je po pisanju nemškega časnika Die Welt pojasnil, da vse prebežnike, ki trdijo, da prihajajo iz Sirije, Iraka ali druge nevarne bližnjevzhodne države, na meji zaslišijo, ob tem pa tolmači preverjajo njihov naglas. Če se izkaže, da so o državi izvora lagali, jim vstopa v državo ne dovolijo.

Med tujci prevladujejo Maročani in Alžirci, pa tudi državljani drugih držav. Te migrante nato Avstrija vrne Sloveniji.

Slovenski organi poudarjajo, da migranti v Sloveniji običajno navedejo resnične podatke, a da se nato avstrijski policiji zlažejo, da bi imeli boljše možnosti za azil. Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je v sredo poudaril, da Avstrija še naprej sprejema vse migrante, a da zahteva, da so vsi identificirani in da so znane države njihovega izvora. V Sloveniji zavrnjene migrante znova preverjajo in jih nato še enkrat predajo Avstriji.

Tudi Nemčija vrača migrante Avstriji. Od novega leta jih zato, ker v Nemčiji ne želijo zaprositi za azil, temveč jo želijo le prepotovati, v Avstrijo vrnila v povprečju okoli 200 na dan.

V. V., STA