Avstrija postala prva država EU z obveznim cepljenjem proti covidu-19

Foto: epa

V Avstriji je od danes v veljavi zakon o obveznem cepljenju proti covidu-19. Obvezno cepljenje, s katerim želi vlada zajeziti epidemijo, velja za vse, starejše od 18 let. Avstrija je tako postala prva članica EU, kjer je cepljenje proti covidu-19 obvezno.

Cepljenje proti covidu-19 je po novem v Avstriji obvezno za vse, ki imajo tam stalno ali začasno prebivališče. Izjema so nosečnice, tisti, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov, ter prebolevniki po covidu-19 šest mesecev po preboleli bolezni.

Uvajali ga bodo v treh fazah, nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti cepljenja pa bodo začeli izvajati po začetni fazi sredi marca. Necepljenim grozi plačilo globe, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem do 3600 evrov.

V Avstriji z devetimi milijoni ljudi je polno cepljenih proti covidu-19 skoraj 70 odstotkov prebivalstva. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot 14.000 ljudi, zabeležili pa so skoraj dva milijona okužb z novim koronavirusom, poroča STA.

Obvezno cepljenje so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP doslej po svetu uvedli Ekvador, Tadžikistan, Turkmenistan, Indonezija in Mikronezija.

Sara Kovač