Avstrija s prepovedjo muslimanskih naglavnih rut jasno pokazala, da je proti islamu

Slika je simbolična (foto: epa)

V Avstriji že od leta 2017 velja prepoved pokrivanja obraza na javnih mestih, sedaj pa so avstrijski poslanci potrdili tudi zakonski predlog desnosredinske koalicije, s katerim so prepovedali nošenje naglavnih rut v osnovnih šolah. S tem je Avstrija odločno pokazala, da je proti političnemu islamu in za osvoboditev deklet izpod podjarmljenja.

V Avstriji že od leta 2017 velja prepoved pokrivanja obraza na javnih mestih, sedaj pa so avstrijski poslanci sprejeli tudi zakon o naglavnih rutah za muslimanske dekleta v osnovnih šolah, poroča Voice of Europe.

Predlagani zakon je dobil podporo desnosredinske Ljudske stranke (ÖVP) in desnih Svobodnjakov (FPÖ). V skladu z besedilom zakonodajnega predloga bo prepoved veljala za vsa pokrivala, ki se nosijo iz ideoloških ali verskih razlogov. Pri tem so vladni predstavniki poudarili, da zakon ne vključuje pokrival sikhovcev in judov. Prav tako bodo po zakonu dovoljena tudi pokrivala, ki bodo uporabljena z namenom preprečitve glavobola ter zaščite pred dežjem in snegom. Poslanec ÖVP Rudolf Taschner je glede zakona poudaril, da gre za nujen ukrep za “osvoboditev deklet izpod podjarmljenja”, predstavnica FPÖ Wendelin Mölzer pa je dejala, da gre za jasen“znak proti političnemu islamu”.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Avstrijska muslimanska skupnost vztraja, da zakonu nasprotujejo ter ga opisujejo kot destruktivnega in diskriminatornega do muslimanov.

M. D.