fbpx

Avstrija se je odločila, da bo skupaj z Dansko in Izraelom proizvedla novo generacijo cepiva zoper covid-19

Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni najbolj zadovoljen z evropskim programom za cepiva, zato je Avstrijcem napovedal, da bo z Dansko in Izraelom sodeloval pri razvoju nove generacije cepiva. (Foto: epa)

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je javnosti razkril načrte, da se bo Avstrija umaknila skupnega evropskega programa za zagotovitev cepiva zoper covid-19. Kot je dejal kancler se bo raje posvetil razvoju cepiva druge generacije in raziskavam, ki bodo temeljile na zdravljenju bolezni covid-19.

“Samo Avstrija bo potrebovala nekje 30 milijonov doz cepiva,” je dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz v izjavi za javnost za avstrijsko tiskovno agencijo. Poudaril je, da ima v načrtu odmik od skupnega evropskega programa za zagotovitev cepiva zoper covid-19.

Avstrija in Danska bosta tako pionirki, ki se ne bosta več zanašali na EU in njeno prihodnost in bosta sodelovali skupaj z Izraelom v naslednjih letih pri proizvodnji cepiva druge generacije. Razvoj cepiva bo tako temeljil tudi na možnih novih mutacijah virusa, skupaj pa načrtujejo tudi raziskavo o načinih zdravljenja koronavirusa. Medtem pa je Kurz že odpotoval v Izrael na prve pogovore.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in danska premierka Mette Frederiksen (Foto: epa)

V nadaljevanju je še pojasnil, da s pristopom do cepiva, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila – Ema ni nič narobe, a meni, da postopki potekajo prepočasi, motijo pa ga tudi motnje v dobavi cepiva. “V tem primeru se moramo pripraviti na vse prihodnje mutacije in ne smemo biti odvisni le od EU za proizvodnjo druge generacije cepiv,” je še poudaril.

Potekajo že prvi dogovori med Avstrijo, Dansko in Izraelom
Sodelovanje z Avstrijo in Dansko je potrdil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Pogovorov o razvoju cepiva se bodo tako udeležili Netanjahu, Kurz in danska premierka Mette Frederiksen. Zanimivo je, da je avstrijski kancler eden redkih evropskih voditeljev, ki je javno izrazil nezadovoljstvo z evropskim programom cepljenja zoper covid-19. Za nasprotovanje EU se je odločila samo še Madžarska, ki si je zagotovila ruska in kitajska cepiva, saj je le tako lahko prišla do večje količine cepiv, kot bi sicer.

Sara Rančigaj