fbpx

Avstrija se zavzema, da bi ponovno podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

Foto: epa

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl se zavzema, da bi Avstrija znova podaljšala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko. V pismu Evropski komisiji in svojim kolegom v EU, ki ga je pridobila avstrijska tiskovna agencija APA, minister napoveduje podaljšanje nadzora za šest mesecev od 11. maja.

Kickl v pismu priznava, da se je število prošenj za azil ter nezakonitih prehodov meje v preteklih mesecih zmanjšalo, a poudarja, da razmere še vedno niso dovolj stabilne za ukinitev nadzora na notranji schengenski meji. “Iz tega razloga se je Avstrija odločila, da bo izvajala nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko,” po poročanju agencije APA še piše v pismu, ki naj bi ga odposlali v prihodnjih dneh.

Minister odločitev utemeljuje s tem, da bi bila ukinitev nadzora na mejah “napačen signal” tihotapcem ljudi, ki bi okrepili svoje delovanje. “Avstrija se popolnoma zaveda, da je nadzor na notranjih mejah sredstvo, ki se ga uporabi kot zadnje,” poudarja in dodaja, da v trenutnih razmerah ni druge možnosti. Kickl je še napovedal, da bo nadzor sorazmeren grožnji in bo kar najmanj oviral potovanja ter pretok blaga. Ustrezen nadzor je po njegovem potreben tudi zaradi “latentne grožnje terorizma v vsej EU”, da bi s tem preprečili vstop morebitnih nevarnih posameznikov.

Slovenija si je sama zapravila ugled
Avstrija je nadzor na notranjih mejah nazadnje podaljšala 11. novembra za šest mesecev. Morebitno podaljšanje nadzora so članice EU Evropski komisiji dolžne napovedati vsaj štiri tedne pred iztekom, poroča STA. Slovenija je do večkratnega avstrijskega podaljšanja na notranji schengenski meji kritična, vendar si je sama kriva, da je v času velikega migrantskega vala v Evropo nezakonito spustila več kot pol milijona migrantov. Ilegalno prehajanje meje se dogaja tudi v teh časih, govori se celo, da bo ponovno prišlo do večjega vala po bosanski migrantski poti.

Migranti na hrvaški strani Kolpe. (Foto: Nova24TV).