fbpx

Avstrijci v težavah: Zavrnjeni migranti nanje stresajo jezo, ženske niso več varne

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Avstrija poroča o velikem porastu kriminala, odkar ji je Nemčija začela vračati migrante. Nekatera območja v državi so označili kot nevarna, še posebej za ženske. Nekatere avstrijske najstnice je strah celo zapustiti hišo.

Težave nastajajo tudi v povezavi z železniškim prometom. Potniki oblasti prosijo, naj jih nekdo spremlja na večjih železniških postajah, saj se bojijo, da jih bo kdo napadel. Nemčija je na meji že zavrnila precej migrantov, ti pa so sedaj obtičali v Avstriji.Avstrijsko obmejno mesto Scharding je popularna točka za prehod migrantov. Tam Nemčija dnevno zavrne okoli 300 ljudi, ki potem odhajajo proti drugim območjem v državi. Veliko se jih zadržuje na železniški postaji v Linzu, kjer se policisti srečujejo z različnimi izgredi – po njihovih besedah so še posebej problematični Maročani.

Ljudje se bojijo sprehajati po mestu
Lokalni avstrijski mediji poročajo, da so nekatera območja postala izjemno nevarna. Meščan Linza je regionalnemu guvernerju Josefu Puehringerju in policiji napisal odprto pismo, kjer opozarja, da se njegova 16-letna hči boji zapustiti hišo.

“Moja mladoletna hči se zvečer boji iti na železniško postajo v Linzu,” je moški zapisal v pismu. Tamkajšnji starši so zato organizirali t. i. potovalne skupine, da spremljajo otroke. “Z ženo sva se na lastne oči prepričala, kakšna je situacija na železniški postaji, kamor mora vsakodnevno hoditi najina hči,” je še povedal zaskrbljen oče. Po njegovem bi moralo omenjeno območje varovati več policistov, saj ne želi, da bi se v Avstriji dogajalo to, da bi ljudje prestrašeni hodili na delo in domov.

Joachim Zandl, vodja varnostne službe na železniški postaji, je za Daily Mail povedal, da jih potniki še posebej v večernih urah prosijo, naj jih spremljajo varnostniki, saj so prestrašeni. 

Med migranti tudi tisti z ukradenimi potnimi listi
Težave so se začele, ko je Berlin sprejel vrsto ukrepov, ki so povzročili, da je postala Nemčija za migrante neprivlačna. V Avstriji zato ostajajo migranti, ki do azila v Nemčiji niso upravičeni – med njimi so tudi posamezniki, ki so jih zavrnili zaradi ponarejenih ali ukradenih potnih listov.

Morda ste spregledali: Avstrijska notranja ministrica: Evropska komisija je napačno naslovila pismo

Avstrijci so jezni na svojega kanclerja Wernerja Feymana, saj je ta še v januarju zagotavljal, da je vse pod nadzorom. Njihova država v resnici predstavlja nekakšen hodnik na migrantski poti v Nemčijo. Avstrija je zato že omejila število azilantov, ki jih je pripravljena sprejeti. Sebastiran Kurz, avstrijski zunanji minister, je pozval tudi Makedonijo, naj popolnoma ustavi migrantski val na svoji južni meji.

N. K.