Avstrija vrši pritisk na Hrvaško: Pošljite vojsko na mejo z BiH!

Foto: epa

Migranti so “odkrili” še eno pot, po kateri bodo lahko čim hitreje prodrli v državo članico Evropske unije in v njej zaprosili za azil – preko BiH. Ob tem je že ukrepala Avstrija, ki poziva Hrvaško, naj na svojo mejo, predvsem z Bosno in Hercegovino, postavi vojsko in s tem zaustavi nov migrantski val.

Če Hrvaška na svojo mejo z BiH ne bo poslala vojske, bo Avstrija zaprla vse svoje meje, poroča Radio Sarajevo. Vendar pa dodaja, da je njihov vir, ki je blizu hrvaškemu ministrstvu za notranje zadeve, razkril, da se Hrvatje ne strinjajo s tem in da torej svoje vojske ne bodo aktivirali na meji. “Jasno smo sporočili Avstriji, naj se umiri in da naj bo konstruktivna, slovenskim kolegom pa smo povedali, da njihov načrt, ki so ga naredili z Avstrijci, da iz Hrvaške naredijo ‘hot spot’ točko, ne bo uspel,” jim je povedal njihov neimenovan vir.

Hrvaški uradniki Avstrijcem, Slovencem in drugim članicam EU stalno govorijo, da ni treba aktivirati vojske, ker naj bi imela Hrvaška dovolj policijskih sil in tehnik za nadzor zunanje meje EU. Ob tem pa je nastal problem, ker je Hrvaška v preteklih letih v Pragi podpisala sklenitev Srednjeevropske pobude za obrambo, ki predvideva skupno vojaško sodelovanje na mejah, če se bo pojavil nov migrantski val.

Foto: afp

Trenutno nadzor na hrvaški meji s Srbijo, Bosno in Hercegovino ter Črno goro izvaja okoli 6.100 hrvaških mejnih policistov, kmalu pa naj bi jih bilo še več. Glede na predlog Avstrije pa Hrvaška odgovarja, da že več mesecev aktivno deluje pri drugačnem načrtu mejnega nadzora ob močni podpori Evropske komisije. Hrvaška tudi vztraja, da se države članice EU skupno angažirajo v pomoč državam, skozi katere poteka migracijska pot, pri usposabljanju njihovih policijskih enot, formiranju nastanitvenih zmogljivosti za migrante in podobno. To pomeni, da bi pomagale BiH, Albaniji, Črni gori in Makedoniji, da bi se lažje soočale z migrantskimi problemi na svojih mejah in tudi na svojem ozemlju. Podporo temu predlogu je izrazil tudi hrvaški minister Davor Božinović na srečanju z evropskim komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom v Luksemburgu.

M. S.