Avstrija že zagrozila Italiji z zaprtjem meja, če bo ta odobrila vizume za migrante

Foto: epa

Evropska unija je na prelomni točki: Italija želi migrantom odobriti vizume za prehod v druge države, Avstrija pa jim zapira meje, saj so na Tirolskem že zaznali večje število migrantov. Avstrijski ministri italijanski predlog zavračajo, minister za notranje zadeve Wolfgang Sobotka pa je načrte sosednje države označil za ”nesprejemljive”.

Italija razmišlja o izdaji začasnih vizumov, ki bi migrantom omogočili potovanje po EU. S to premišljeno potezo želijo predvsem pritisniti na sosednje države EU, da naredijo več za olajšanje migracijske krize.

Besen minister Sobotka zagotavlja, da Avstrija ne bo imela težav pri nameščanju mejne kontrole na ključnih lokacijah: ”Italija, ki migrantom podeljuje humanitarne vizume, je nesprejemljiva. V tem primeru bi takoj uvedli nadzor v Brennerju. Humanitarni vizumi so evropsko vprašanje, ne italijansko.”

Italija se sama spopada z bremenom begunske krize
Italijanska država velikemu številu migrantov predstavlja vstopno točko v EU, saj leži na eni izmed najbolj priljubljenih poti tistih, ki prihajajo iz Libije. Zaradi tega se že dolgo pritožuje, zdaj pa se z bremenom ne želi več spopadati sama. Italijanske obale postajajo prepolne.

(Foto: epa)

Namestnik zunanjega ministra Mario Giro je dejal, da Italija razmišlja o izdaji 200 tisoč začasnih migrantskih vizumov, ki bi migrantom omogočili potovanje po vsej EU. Italijanski organi, ki prejemajo prošnje za azil, imajo že pooblastilo za dodelitev dovoljenj. Preostale države bi se na takšen prisiljen način končno seznanile s problemom, ki ga Italija za zdaj rešuje sama. Sicer se skuša izogniti enostranskim gestam, a jo nedvomno moti strogo pravo EU, ki zapoveduje, da migranti ostanejo v prvi deželi, v katero so prišli.

Letos je že več kot 93 tisoč migrantov (večinoma iz podsaharske Afrike in Bangladeša) prispelo z ladjo do obale južne Italije, kar predstavlja 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so sporočili z italijanskega ministrstva za notranje zadeve.

Enzo Bianco, župan sicilijanskega pristaniškega mesta Catania, kamor je iz Libije letos prišlo že 10 tisoč migrantov, je dejal, da bi izdajanje vizumov pritegnilo druge države, da bi Italiji končno priskočile na pomoč. Evropo želijo opozoriti na njeno dolžnost in odgovornost, ki bi jo morala imeti.

Avstrija strogo proti
Avstrijski minister Sobotka pa opozarja, da se Tirolska že spopada s številnimi priseljenci, vendar se pritisk nezadržno povečuje. Po besedah tirolskega guvernerja, Guentherja Platterja, se je mesto, če jih EU pusti na cedilu, pripravljeno boriti samo. “Čeprav je Brenner simboličen kraj, je Avstrija pripravljena uvesti nadzor, če se Evropa ne odzove”, je bil oster Platter.

Tudi celotna EU se z avstrijsko odločitvijo strinja, Bruselj pa je v tem akcijskem načrtu že v začetku meseca omenil, da mora Italija omejiti izdajanje potnih listov in bivanje ter gibanje migrantov med državami EU. Avstrijski in italijanski minister sta napovedala soočenje v Rimu naslednji teden, kjer bo potekala razprava o teh žgočih razmerah.

A. L.

 • totex39

  Sedaj so to že resne stvari in Italija bi morala takoj ukrepati, da vse te črne migrante natovori na letala in jih odpelje nazaj od koder so prišli.

  • Burek Burecki

   Kaksna letala nekaj. Se gumjavke so predobre za te parazite…

   • totex39

    To ne pride v poštev, pol jih pa bodo spet reševali in bodo spet nazaj.

   • Adolf Hitler

    v kontenjer pa lepo poslat tem kolonističkim svinjam kateri so ostvarjal kolonije pa naj jih majo mrš u piško matrno neger scheiße!

 • jan

  Če bomo samo tiho in bomo mirno prenašali uvažanje invazivnih tujcev, bo na neki točki prepozno za karkoli. Zdaj je čas, da vsi domoljubni Slovenci in Evropejci povzdignemo svoj glas in zahtevamo deportacijo ilegalcev, od koder so prišli. Dovolj je ilegalnega vdiranja v Evropo in lažnega človekoljubja v korist globalistov in tihotapcev z ljudmi. Samo slepec ne vidi, kam pelje invazija invazivnih tujcev. V kulturocid, etnocid in genoci nad avtohtonim evropskim prebivalstvom.

  • Caetano

   Najprej pelje v jihad in islamizacijo. Globljo in globljo…

  • Igor Kavalar

   Za mnoge izmed nas je Anders Breivik terorist, a če se bo to sranje z islamizacijo in migranti nadaljevalo z strani elite bo postal novi Nostradamus, simbol upora, heroj…. On je izvedel poboje leta 2011, mi smo dobili porcijo ilegalcev 2015… seveda se pa ta genocidni načrt dogaja potihoma že od konca 2.sv. vojne.

   Preberite njegov manifest pdf fajl (robe za nekaj mesecev)

   2083 Evropska deklaracija o neodvisnosti
   https://publicintelligence.net/anders-behring-breiviks-complete-manifesto-2083-a-european-declaration-of-independence/

   • Adolf Hitler

    ti si vdrug moj kamerad ker ni nikoli sploh bla končana mi smo samo kolonija te židovske britanskega dreka!

 • Mike Brubaker

  Mediji celo NovaTv pa omenjajo begunsko krizo. Ma kakšna begunska. Zaradi plačancev, izdajalcev in softičev levičarjev je nastala luknja, ki jo ilegalci izkoriščajo. Če italija to naredi sta EU in schengen defacto mrtva.

  • McBobo

   Saj to delajo že cel čas; nasilno uvažajo smrade.

 • Janez

  Vse !
  MIGRANTE !
  KAR K KARDELJ DR. TRČKU IN K OSTALIM Z L – NA NJIH DOM ! A ne? L.r. J. KOMENDA

  P.S. IN NA NJIH OSEBNE STROŠKE – SEVEDA. AJA PA K OSTALIM ! GOSPE VIOLETI T. – pa dvojno “porcijo” migrantov. Pa HANŽKU – SEVEDA.
  SD, SMC, DESUS ITD ” MULTI NE KULTIJEM ” VSEKAKOR PA BREZBRIŽNEŽEM ALI ZLONAMERNEŽEM – DO NAS SLOVENCEV.
  MISLIM NA
  GO. KOZLOVIČ, GO. LIPICER, NA GO. EU POSLANKO T. FAJON, EX “ŽAL” PREDS. MILANA K. ITD.

 • princeska

  Črno bela prihodnost. Ne ve se kateri migranti so hujši, črni ali beli. Če bodo Avstrijci zaprli meje nas bodo preplavili oboji. Rešili se bomo le, če se bodo poklali med seboj. Naša vlada je prebutasta, mečkaška in brez potrebne odločnosti, da bi nas zaščitila pred poplavo migrantov.

  • Hun

   no princeska umir se z light rasizmom…ni fora v rasi…fora je da je prevelka civilizacijska razlika med nam in njim…zato bi rabl čas da se uspešno integrirajo…za trenutne kruzne razmere v EU pa sm mnenja da ljudje nimajo potrplenja za drastične spremembe

   • Igor Kavalar

    A veš kva je zanimiv, da je Merklova že za Turke rekla, da se niso v Nemčiji integriral, pol je pa ljudi, ki so civilizacijsko še bolj zaostali od Turkov povlekla v EU in jim izrekla wilkommen.

    • Hun

     ona ni sprejemala migrantov ampak begunce..Merklova bl uspešno “nosi hlače” kot večina moških politikov

     • Igor Kavalar

      A veš kako je z telimi floskulami o beguncih in migrantih. Begunci so samo tisti, ki so šli z avionom direkt iz Sirije do Nemčije, pa še to samo tisti, katerim je bil status azilanta odobren z strani Nemčije, da je azilant postal begunec. Večina ljudi je bila iz drugih držav ne iz Sirije. (Sej vidiš Italijo, podsaharska Afrika, Bangladeš je pri Indiji). Da pa postaneš begunec, te mora pa preganjat oblast zaradi raznoraznih razlogov(torej v Siriji je ta oblast Asad), sam razlog da je nekje vojna še ne pomen da si upravičen do statusa begunca, takšno je pač pravo.

      Vsi, ki so pa migranti so pa prečkal varne države (Turčija, Srbija, Makedonija, Bolgarija, Bosna, Grčija, Hrvaška, Slovenija, Avstrija, Madžarska) do Nemčije, kjer ni nobenih vojn niti jih nobeden ne preganja. Zanimivo, da ljudje iz EU tam dopustujejo, državljani živijo kukr tolk normalno oni pa od tam bežijo, ker se bojijo za svojo varnost?

      Bolj zaradi sociale in dobrih plač v € migrirajo. In čist nič nimam proti legalnim, kvotnim eko. migracijam z omejitvami glede na gosp.stanje držav. Sam oni so to naredil ilegalno brez viz, papirjev in brez omejitev so prišli in oblast je kršila zakone, zatajila, narodom Evrope pa bo treba plačevat te račune.(v krvi, znoju in denarju).

   • PG

    Kje ti vidiš rasizem, saj je napisala, da so oboji, črni in beli migranti naša kurčeva prihodnost, sploh zaradi ljudi, kot si ti, ki nimajo več samoohranitvenega nagona. Tudi zakon nas ščiti, kajti kot ti je lepo razložil Igor, je begunec vsak samo do prve varne države, nikakor ne še napreje, sploh pa ne na način, da prečka množico varnih držav brez vsakih dokumentov in se ustavi tam, koder se mu zahoče. Potem pa za tako protizakonito migracijo ali begunstvo, kakor ti je drago, človek še dobi denar. Vendar cepcu normalen človek ne more razložiti ničesar, kajti tak ni sposoben miselnega preobrata in ne najde poti iz vzorca, ki so mu ga vcepljali desetletja.

  • Sloven”c

   .mislim, da se bomo prej mi poklali z njimi…in, ko bo kaos , najti odgovorne in jih obesiti na javne svetilke v poduk drugim kot v srednjem veku !

 • Morala

  Saj ji sami vozijo v Italijo, naj jih ima!

 • T-Rex

  Makaronarji so kot hrvatje. Nikoli v zgodovini nič dobrega od njih, samo sranje.

  • Hun

   dalmantinci so itak Italiani

   • T-Rex

    Istrani tudi, ostanejo le še purgerji , ki pa so itak pol Slovenci pol Srbi , sepravi hrvati sploh ne obstajajo…

 • McBobo

  “””Evropska unija je na prelomni točki: Italija želi migrantom
  odobriti vizume za prehod v druge države, Avstrija pa jim zapira meje”””.

  V 2 besedah; razpad EU.

  Če bi vse države EU skupaj držale, bi pomagale vse države znotraj schengenske meje tistim državam na zunanjih mejah in razvažale migrante nazaj vse policije in vojska vseh držav EU. Tako pa nemci služijo na račun grkov, italijani pa z uvažanjem smradov. Potem pa hočejo kvote.

  Marš u 3 pm s tako unijo.

 • Olga

  Vse nezakonite migrante je treba vračati nazaj in ne povečevati vstopa! Bravo Avstrijci!

  • Sloven”c

   Popravek ; vse zakonite in nezakonite, dost jih imamo že tako je preveč te golazni po evropi !

 • antimur

  Očitno bomo morali meje naše ljube Slovenije pred muslimansko invazijo obraniti sami zavedni državljani. Kajti vsa leva drhal, od Kučana do predsednika vlade in države, ministrstva in koalicija delujejo tako, da to pritepensko drhal celo privabljajo in jim ustvarjajo pogoje, za čim lažjo okupacijo naše domovine.

 • Vrhovni sodnik

  EU se bo zaradi emigrantov razpadla.

  • Adolf Hitler

   eu se je že!

  • samotoje

   Brez dvoma.

 • totex39

  A naša mlahava vlada pa je kar tiho in čaka kaj jim bo Bruselj narekoval, koliko zapečenih pretepencev bodo morali sprejeti. To je že noro in tega ne smemo dopustiti, potrebno se bo pripraviti, saj levičarji o tem ne razmišljajo, kajti gredo raje na dopust na hrvaško.

 • dr Janez Sveti

  Kaj teh težko pričakovanih emigrantov še ni?
  Saj bodo ograje zarjavele in propadle, preden se zmigajo in začnejo prihajat. Grims jih obljublja že od takrat, ko so grozli z vojno v Ukrajini. Ali je bilo takrat ko so nam obljubljali trojko?
  Tole čakanje ubija.
  DR Janez Sveti Neučakani

  • McBobo

   Nič bat, ne čakanje, migrat to bo ubil.

   • Hun

    no umir se

    • McBobo

     Ko te bodo rezal, bodi čisto umirjen.

     • Hun

      prou je da te skrbi za prihodnost..ne bit pa bezobrazen

     • McBobo

      A če opomnim, da te lahko migrant tudi v Sloveniji ubije, sem pa brezobrazen? Tudi prav. Poleg tega, da sem domoljub, nacionalist, domobranec, islamofob, fašist, nacist oz. kakorkoli ste nas levaki obložili, bom pa še brezobrazen, če ne maram komunajzerjev, muslijev in ostalih lenuhov, ki živijo na račun delovnega človeka.

     • Hun

      takim kot ti da živlenje lekcjo, ko te bo Slovenec napadu, muslič pa rešval

     • McBobo

      V tvojih komunajzerskih sprijenih sanjah.

   • dr Janez Sveti

    Ti si pa res ena prestrašena ovca.
    Janez Sveti Volk

    • McBobo

     Meni je jasno, kaj se v zelo bljižnji prihodnosti pripravlja. Ti pa še kar glavo naprej tišči v pesek.

     • dr Janez Sveti

      Tebi ni nič jasno, Človek, zavedaj se da NIHČE ne ve kaj bo čez eno uro! So samo ugibanja, ki se lahko uresničijo! Ali pa ne.
      DR Janez Sveti Vede ževalc

     • McBobo

      Tišči glavo še naprej v pesek.

     • dr Janez Sveti

      Ne bodi smešen. Ti si samo ena uboga zavedena dušica-prestrašena.
      DR Janez Sveti

    • indijanka

     Jst sem tut Rdeča Kapica…včasih..sicer pa oven :).

     • dr Janez Sveti

      Te bom,…
      DR janez Sveti Hudobni volk

     • indijanka

      Hmm…ja :)…se te že bojim

     • dr Janez Sveti

      Ne izzivaj, ker boš nosila posledice.
      DR Janez Sveti Grozilda

     • indijanka

      Hmm…ja

  • McBobo
   • dr Janez Sveti

    Seveda laže. Sam tebi to ni glih jasno.
    DRE Janez Sveti genij

    • McBobo

     Dal sem ti link.

     Drugim medijem je pa itak prepovedano pisati o pizdarijah, samo tebi ovci je to brezveze razlagati.

 • Hun

  ni bol podkupljenih uradnikov v EU kot so Italijanski in Grški lokalni uradniki…da mora zarad posameznih interesov luksuza..trpet vsa EU tukaj pa še mene mine sožitje do sočloveka

  • cosmosjasnovidec

   Saj ti uradniki kateri so vse skupaj zakuhali ne bodo nič trpeli.Ko bo izbruhnil kaos bodo lepo pobrali šila in kopita z vsem kar sedaj pokradejo v tuje varne države.
   Denar je vsepovsod sveta vladar in,če ga imaš si bog in batina.

 • FUCK COMMUNISM

  Naj mi en levuharski ljubitelj kozjejebcev pove, kaj bodo vsi ti neusposobljeni zapecenci poceli v Evropi in kako se bodo prezivljali, ce ze za Evropejce ni dovolj sluzb?!?!?!?

  • jan

   Zaposlili jih bodo za tisto, kar edino znajo: za policaje in vojake. Potem se ne bomo mogli več zanesti niti na policijo in vojsko. V SLO je že skoraj tako.

   • cosmosjasnovidec

    Ne skoraj ampak že je.

  • Adolf Hitler

   A ti še ni jasn! na tvojih plečh!!!!!!!!!!!

  • samotoje

   Takole gre: The answer, my friend, is blowin’ in the wind, the answer is blowin’ in the wind.

  • .
 • janko

  Enostavno naj VSE migrante odpeljejo v Indonezijo, tam je še ogromno zelenih, zelo rodovitnih površin ogromnih dimenzij, kjer nihče ne živi in zemlja ni od nikogar. Naj zahodni svet ustvari tam dom za vse te migracije, enako kot so nekoč Angleži izganjali kriminalce v Avstralijo, kjer je živelo samo nekaj Aboridžinov. To povejte Merklovki, preden nam jo bodo musliči obrezali.

  • cosmosjasnovidec

   Enostavno kaj vse narediti z njimi bi bilo marsikaj rešljivega ampak se seveda ne bo zgodilo in nas sigurno ne bo nihče poslušal..

  • Nata

   A, da bi delali ?? Ja, pa ja de!!

 • SALZ

  Italijani z migranti mastno služijo drugače jih sploh ne bi imeli in bi jih že na morju vračali.Saj poznamo Italijane če te vsaj malo ne nategne ni srečen.

  • Adolf Hitler

   ne italija ampak smrad od vatikana!

  • cosmosjasnovidec

   Služijo vsi po vrsti razen seveda dežavljanov kateri bodo na koncu ostali sami in najebali.

  • Novakec1

   Nekatere Yugosloovce tudi.

 • Lisjak

  Tujci nam diktirajo koliko tujcev moramo vzeti.Jebemti tako demokracijo in EU.

  • RealRevolution

   Na splosno butasta politika sledi demokraciji,ki je ista kot diktatorstvo.Ce govorimo o moci je razlika samo,da ima skupina pravo moc in ne posameznik.Skupina pa je mocnejsa od posameznika.In ko so ta skupina “nepravi” ljudje na povelju,se slabo pise ljudem.
   Na to stvar so opozorili ze anticni grski filozofi.
   Ameriski politik,bivsi kongresnik in poznavalec Ron Paul ne gleda na demokracijo kot svobodo.

  • ,
  • Novakec1

   Počasi ugotavljate kar jest že dolgo tulim da je demokracija ena velka svinjarija, še huj ko komunizem.

 • Duhec

  Očitno so se zmenli, da jih še neki cajta ne bo…

 • šmentanamuha

  Italijani se ne spopadajo z migrantsko krizo, ampak jo ustvarjajo z uvažanjem le-teh za velik denar pod krinko “pomoči brodolomcem”. Kera fora, jao jao. To se rezultati nedavnega tripartitnega sestanka z Merklovo in Francozom. Zapreti vse meje, pol pa naj se jebejo z uvoženo robo, kriminalci. Da kr tkole uvažaš ene ljudi v državo, pol pa ne veš, akj bi z njimi in jih hočeš podtaknit drugim. Svinjsko. kaj bo naredila Slovenija?

  • cosmosjasnovidec

   Slovenija ne bo naredila nič.Naselili se bodo tukaj,ker jih Avstrijci ne bodo sprejeli.
   Slovenci pa,če bodo hoteli preživeti bodo morali narediti vstajo proti oblasti in odpreti lovno sezono na podivjalo hordo.
   Drugačne rešitve ni zapomnite si dobro,da nas bo čas katerega sedaj brezbrižno izpuščamo iz rok prekleto drago koštal in se nam bo maščevalo a bo na žalost že prepozno za vse skupaj.
   Dihurji in izdajalci v vladah kateri so vse skupaj zakuhali bodo pobegnili z vsem nakradenim kar imajo v tujino na varno.

  • Novakec1

   Ja, Salvini sploh ne ve kaj se mu na jugu dogaja.

 • učko

  Makaronarji-polentarji so isti baža kot zarukani Francozarji, ki so migrante lifrali v Veliko Britanijo v Calaisu!!!

 • samotoje

  Vse, kar se dogaja v Italiji, Nemčiji, Franciji in kar se bo dogajalo tudi pri nas, je posledica. Nihče ni hotel slišati opozoril humanitarnih organizacij v Afriki, ki so že pred nekaj leti opozarjale, da se za pot v Evropo pripravlja najmanj tri milijone ljudi iz podsaharske Afrike. Gadafi je, podobno kot Erdogan Nemčijo, z njimi izsiljeval Italijo. Zdaj so tu, mnogi še čakajo in bodo prišli. Kdor je presenečen, je nor. Kaj se dogaja? Nič posebnega, Afrika se seli v Evropo. Kmalu bo zmanjkalo ladij, zlatih folij za gretje premraženih “revežev”, potem bo zmanjkalo denarja za socialo. Na koncu bo zmanjkalo Evropejcev, ki bi to blaznost plačevali in prenašali.

 • Igor Kavalar

  Že nekaj let str video klip, mal za nasmejat.

  Meet Achmed the Dead Terrorist ( Ventrilokvist)
  https://youtu.be/GBvfiCdk-jc

 • totex39

  Zato je potrebno o nastali situaciji razmišljati takoj, ne pa takrat ko bo ta zapečena horda že pri nas.

  • Novakec1

   Hrčki jih na skrivaj zastojn vozjo iz BiH na slolandijslo mejo in jim pokažejo čez, tu je €U

 • samsara

  Tale Italije postaja nekakšna varianta Turčije.
  Zdaj bi že tudi oni izsiljevali z mogranti. FO!!!
  Južnjaki.

  • lajna

   Slovenija je v Bruslju med glasnejšimi zagovorniki uvoza migrantov, poleg tega do sedaj tudi največji uvoznik muslimanske sodrge v zgodovini EU.
   Balkanci.

   • samsara

    Najbolj vestno izpolnjujemo porazdelitvene kvote ja. Eni nič, drugi par procentov mi menda že več kot pol določene kvote.
    Biznis pač. So ‘naši’ zelo fleksibilni in z dolgo poslovno udboprakso.

 • bojan

  Italija ima drugo Merklco v Vatikanu ki radi nažigajo otroke .. Breivik bo zaradi tega nekontroliranega kopičenja muslimanske nesnage postal še heroj … Ko bo ljudem dokurčil se bo samo še streljalo, pri streljanju ne pozabt na politike ki so nas v tole zvalil zaradi svojih pohlepnih riti usranih … nabavte si orožje

  • Novakec1

   Maš prav kmal bo počl.

 • Adolf Hitler

  Proklete bananarske pizde!

 • Tratovc

  Orožje že imamo no letnik 1985 kalaš poka še vedno lepo namazano čaka v garaži.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!