fbpx

Avstrija že zagrozila Italiji z zaprtjem meja, če bo ta odobrila vizume za migrante

Foto: epa

Evropska unija je na prelomni točki: Italija želi migrantom odobriti vizume za prehod v druge države, Avstrija pa jim zapira meje, saj so na Tirolskem že zaznali večje število migrantov. Avstrijski ministri italijanski predlog zavračajo, minister za notranje zadeve Wolfgang Sobotka pa je načrte sosednje države označil za ”nesprejemljive”.

Italija razmišlja o izdaji začasnih vizumov, ki bi migrantom omogočili potovanje po EU. S to premišljeno potezo želijo predvsem pritisniti na sosednje države EU, da naredijo več za olajšanje migracijske krize.

Besen minister Sobotka zagotavlja, da Avstrija ne bo imela težav pri nameščanju mejne kontrole na ključnih lokacijah: ”Italija, ki migrantom podeljuje humanitarne vizume, je nesprejemljiva. V tem primeru bi takoj uvedli nadzor v Brennerju. Humanitarni vizumi so evropsko vprašanje, ne italijansko.”

Italija se sama spopada z bremenom begunske krize
Italijanska država velikemu številu migrantov predstavlja vstopno točko v EU, saj leži na eni izmed najbolj priljubljenih poti tistih, ki prihajajo iz Libije. Zaradi tega se že dolgo pritožuje, zdaj pa se z bremenom ne želi več spopadati sama. Italijanske obale postajajo prepolne.

(Foto: epa)

Namestnik zunanjega ministra Mario Giro je dejal, da Italija razmišlja o izdaji 200 tisoč začasnih migrantskih vizumov, ki bi migrantom omogočili potovanje po vsej EU. Italijanski organi, ki prejemajo prošnje za azil, imajo že pooblastilo za dodelitev dovoljenj. Preostale države bi se na takšen prisiljen način končno seznanile s problemom, ki ga Italija za zdaj rešuje sama. Sicer se skuša izogniti enostranskim gestam, a jo nedvomno moti strogo pravo EU, ki zapoveduje, da migranti ostanejo v prvi deželi, v katero so prišli.

Letos je že več kot 93 tisoč migrantov (večinoma iz podsaharske Afrike in Bangladeša) prispelo z ladjo do obale južne Italije, kar predstavlja 17 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so sporočili z italijanskega ministrstva za notranje zadeve.

Enzo Bianco, župan sicilijanskega pristaniškega mesta Catania, kamor je iz Libije letos prišlo že 10 tisoč migrantov, je dejal, da bi izdajanje vizumov pritegnilo druge države, da bi Italiji končno priskočile na pomoč. Evropo želijo opozoriti na njeno dolžnost in odgovornost, ki bi jo morala imeti.

Avstrija strogo proti
Avstrijski minister Sobotka pa opozarja, da se Tirolska že spopada s številnimi priseljenci, vendar se pritisk nezadržno povečuje. Po besedah tirolskega guvernerja, Guentherja Platterja, se je mesto, če jih EU pusti na cedilu, pripravljeno boriti samo. “Čeprav je Brenner simboličen kraj, je Avstrija pripravljena uvesti nadzor, če se Evropa ne odzove”, je bil oster Platter.

Tudi celotna EU se z avstrijsko odločitvijo strinja, Bruselj pa je v tem akcijskem načrtu že v začetku meseca omenil, da mora Italija omejiti izdajanje potnih listov in bivanje ter gibanje migrantov med državami EU. Avstrijski in italijanski minister sta napovedala soočenje v Rimu naslednji teden, kjer bo potekala razprava o teh žgočih razmerah.

A. L.