fbpx

Avstrijcem je dovolj – tudi oni so se uprli prisilnim migrantskim kvotam

Foto: epa

Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil iz vrst avstrijskih socialdemokratov (SPÖ)je danes predlagal popolni izstop Avstrije iz evropskega programa za premestitev beguncev. Koalicijskim partnerjem Ljudski stranki (ÖVP) bo še danes predložil ustrezen osnutek za odločitev vlade.

Ljudska stranka je sporočila, da se strinja s predlogom obrambnega ministra. Kot je dejal Doskozil bo lahko ob strinjanju koalicije o izstopu avstrijska vlada predvidoma odločala že na torkovi seji.

Za izstop mora zaprositi kancler Kern
Tiskovna predstavnica notranjega ministra Wolfganga Sobotke (ÖVP) je ob tem opozorila, da mora pri Evropski komisiji in Evropskemu svetu za izstop iz programa zaprositi avstrijski kancler Christian Kern (SPÖ), saj je to v pristojnosti državnih in vladnih predsednikov.

Doskozil je svoj predlog za izstop utemeljil s tem, da je Avstrija zaradi velikega števila odprtih prošenj za azil v primerjavi z EU svoj delež premestitev beguncev iz Italije in Grčije že opravila oz. jih je opravila celo preveč.

Program za premestitev je bil sklenjen leta 2015 po načelu solidarnosti in pravične razporeditve v članicah EU. Statistični podatki kažejo, da je bila Italija leta 2015 in 2016 manj obremenjena kot Avstrija, je pojasnil Doskozil. Na milijon prebivalcev je bilo v Avstriji 4587 prošenj za azil, v Italiji 1998.

Tihotapljenje je velik problem, ki ga Evropa zanika
Pri sprejetju programa se je EU zanašala na veljavno dublinsko uredbo in predpostavko da se ljudi ne tihotapi. “To ne drži,” je dejal minister. Opozoril je, da se tisti migranti, ki bi morali biti v Italiji, nahajajo v procesu obravnave prošnje za azil v Avstriji, kar kaže na nezakonito potovanje iz ene države v drugo.

Avstrija bi morala iz programa izstopiti, ker je “ena od najbolj obremenjenih držav”, je pojasnil. Po njegovem, je Avstrija humanitarno že dovolj prispevala. Program premestitve se izteče letos septembra.

Po mnenju avstrijskega obrambnega ministra Dunaj še ni prepozen za izstop, saj mora vsaka država vsako četrtletje sporočiti, koliko migrantov bo sprejela in posredovati potrebne informacija. To je tudi obdobje, da posredujejo svoje razloge, zakaj ne bi sprejela novih migrantov.

A. R.