Avstrijci bodo migrantom časovno omejili azil, Danci pa zasegli premoženje nad …

Foto: iStock

Avstrijska vlada bo obravnavala predloge za zaostritev azilne politike. Med njimi so časovna omejitev azila in omejitve pri združevanju družin. Danski parlament pa bo istočasno skoraj zagotovo sprejel strožja azilna pravila, ki med drugim predvidevajo, da je prosilcem za azil mogoče zaseči njihove dragocenosti.

Avstrijska vlada želi z novo zakonodajo pravico do azila omejiti na tri leta, nato pa naj bi pri vsakem azilantu preverili, ali se že lahko varno vrne v svojo državo. Ukrep bi veljal za vse, ki so v Avstrijo prišli od novembra lani, kanlcer Faymann pa je izrazil pričakovanje, da bodo poslanci novo zakonodajo, ki bo veljala retroaktivno potrdili aprila.

Nove omejitve se obetajo upravičencem do subsidiarne zaščite, ki v Avstriji ne dobijo azila, a jim v domovini grozi nasilje. Med njimi prevladujejo Afganistanci. Ti bodo poslej svoje družinske člane z izjemo mladoletnih v Avstrijo lahko pripeljali šele po treh letih.

Omejitev za begunce ne bo veljala
Za prišleke s statusom begunca ta omejitev ne bo veljala, a bodo morali prošnjo za združitev družin vložiti v roku treh mesecev, da bi se izognili dodatnim finančnim predpogojem. Ta omejitev bo sicer veljala le, če ne bo v nasprotju s pravico do družinskega življenja, ki je zapisana v Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Vsi begunci v Avstriji bodo morali poleg tega obiskovati delavnice za vključitev v družbo, kot so tečaji nemščine in tečaji o vrednotah v Avstriji.

Danci bodo lahko migrantom zasegli gotovino in dragocene predmete
O strožjih azilnih pravilih pa bo danes dokončno odločitev sprejel danski parlament. Nova zakonodaja bo danskim oblastem omogočala, da migrante preiščejo in jim zasežejo gotovino nad 10 tisoč kronami oziroma 1340 evri, prav tako pa posamezne dragocene predmete. Poročni prstani in drugi predmeti s sentimentalno vrednostjo so izvzeti iz tega ukrepa. Danska politika se je za to potezo odločila, ker bodo s temi predmeti in gotovino pokrili stroške bivanja in hrane za migrante.

“Vsi danski državljani in migranti tukaj dobijo zdravstveno oskrbo, izobrazbo od osnovne šole do fakultete in pokojnino, za vse to plača država. Upravičeni ste do brezplačnega tečaja danskega jezika in tečaja za integracijo. Edini pogoj, ki ga imamo za to, da država vse to zagotavlja je, da lahko sami poskrbite za prebivališče in hrano,” je povedal v opravičilo zakona predstavnik Liberalne stranke Jakob Ellemann-Jensen.

Nova azilna pravila predvidevajo tudi podaljšanje obdobja za združevanje družin za nekatere prosilce za azil do tri leta. Prosilcem bo tudi otežen postopek pridobivanja stalnega bivališča, skrajšali pa jim bodo tudi obdobje veljavnosti dovoljenja za začasno bivališče.

N. K., STA

 • BATMAN

  Pravilno

 • mona liza

  Edino pravilno.

 • južnificirana_si

  normalno da azil ni dosmrtna pravica ampak se preverja ali se je situacija spremenila v državi od koder prihaja azilat

 • xtc

  Azil k večjemu z 1 leto z možnostjo podaljšanja zopet za eno leto in nato,takoj ,ko je možnost komplet familija domov.
  Vse vrednosti ad 1000 eur zaseči za stroške bivanja in stroške opravka z njimi.
  Izjema so poročni prstani in res sentimentalni predmeti.
  Takoj ,ko je možnost pa vrnitev domov.

 • elh

  Postrožitev zakonodaje? Še vedno preveč radodarni. Pravica do družinskega življenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah???!!!! Ta konvencija bi ne smela biti imuna na spremembe, ker se tudi v družbi dogajajo velike spremembe. Pisana je bila za normalne in ne abnormalne razmere, za ljudi, ki vzajemno spoštujejo drug drugega, ne pa za ljudi, ki se počutijo večvredne in poklicane spreminjati, izpodrivati druge, izvajati nasilje nad drugimi…. Se bodo že še naučili vladarji in prilagodili agresivnim gostom. Verjetno pa, da bo morala pobuda priti iz ulice, ko se bo izkristaliziralo po kaj so ti gostje prišli.

  V Sloveniji bi morali popolnoma spremeniti azilno zakonodajo. Nič zastonj, zaseganje njihovega premoženja je še najbolj pravična rešitev.

  Ali nas domačine kdo takole sponzorira? Zakaj bi jim bili mi dolžni plačevati, če imajo sami denar, imetje? Tudi mi moramo s svojim premoženjem pokrivati dolgove. Neplačane položnice nas lahko pripeljejo v rubež. In tem gostom, ki niti ne vemo zagotovo kdo so naj pa vse lepo odpustimo? Čigava logika je to? Jih podcenjujemo, jih imamo za berače?

  Naj zarubijo džamijo in iz tega plačujejo stroške za migrante, dokler bo dovolj.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

 • samsara

  Danci bodo zasegli premoženje migrantom, Nemci tudi.
  Oboji so neprimerno bogatejši, pa nenazadnje tudi razvitejši od nas, tako in drugače.
  Mi pa ne. Tudi za ograjo so naši levoročni blejali in se pridušali, da to pa ne.
  Samovčečni prenažrteži kaviarja z dvema levima in ekstremnim sesalnim refleksom, se gredo altruiste na račun davkoplačevalcev.
  Tako bo kot z ograjo. Morda bo morala prej pasti vlada levoročnih, pa bo potem prostora ze kaj več razuma.

 • koza

  A ne bi vse tri kategorije vrnili po določenem času, pa naj doma dalje širijo kulturo, ki jo bodo tu spoznali? Da pa mi vedeti, da tam doli ne bo mira še doloooo časa; v treh letih pa tudi ne pozabiš svojega jezika, sploh otroci, če jih bodo starši vodili mimo njihove vere, če jim hočejo dobro; pravijo da ko se domovina obnavlja so vsi složni, polni energije, mi smo že istrošeni

 • Nata

  Takoj uvesti strožje ukrepe od omenjenih ! Zakaj vlada stalno caplja za ostalimi ?

 • Gurt1

  Edino pravilno, kaj pa nato porečejo naši kastrati v vladi?

  • elh

   lol

 • Bosta Bostic

  V Zloveniji ne morejo zaplenit milijonov politični mafiji….