fbpx

Avstrijci bodo postavili ograjo

Johanna Mikl-Leitner (foto: epa).

Avstrijska zunanja ministrica je napovedala vrsto ukrepov za ohranjanje varnosti avstrijske javnosti. Pri tem gre tudi za postavitev ograje. Ugotovili so, da so posamezne skupine migrantov vse bolj nestrpne in agresivne.

V pogovoru na avstrijskem radiu Ö1 je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner predstavila vrsto ukrepov, ki jih bo Avstrija primorana storiti ob zaostritvi trenutnih razmer v zvezi z begunsko krizo. Kot je že dejala v torek v Špiljah, je Avstrija že naročila načrte za posebne gradbene ukrepe, s katerimi bi zagotovila urejen prestop meje večjega števila ljudi. Sprva je zatrjevala, da ne gre za postavitev ograje, ampak zgolj za utrjene, tehnične pregrade.

Zaščita prebivalcev pred agresivnimi skupinami migrantov
Namen Avstrije po besedah ministrice Mikl-Leitnerjeve ni postavitev ograje po celotni meji s Slovenijo in s tem njeno zaprtje, temveč zgolj obvladovanje velikega števila migrantov, ki mejo vsakodnevno prečkajo. S tem bi zagotovili urejen prehod meje ter – kar je še bolj pomembno – varnost svojih prebivalcev. Kot je povedala ministrica, so v preteklih dneh opazili, da so posamezne skupine beguncev vedno bolj nestrpne in agresivne.

Možnost zastoja migrantov v Sloveniji ni izključena
Ograje bi Avstrijci najprej postavili na območjih nekaj kilometrov vzdolž mejnih prehodov. Kot je dejala Mikl-Leitnerjeva, zastoji na slovenski strani niso izključeni. Prav tako že prihaja do zastojev na meji med Avstrijo in Nemčijo, saj Nemčija po njenih besedah ne sprejema dovolj migrantov. ”Niti Slovenija niti Avstrija ne pošiljata ljudi v Nemčijo. Dejstvo je, da gredo ljudje v Nemčijo, ker se počutijo povabljene,” je še dodala Johanna Mikl-Leitner.

M. G., STA