fbpx

Avstrijci bodo zaradi nestrinjanja z EU migracijsko politiko iskali zavezništva s posameznimi državami

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer (Foto: epa)

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pojasnil svoje negativno stališče do migracijske politike Evropske komisije. Po njegovih besedah bo Avstrija iskala zaveznike med tistimi državami v EU, kjer se bodo želeli z migracijami soočati na drugačen način, kot pa so k temu pristopili v EU. Med drugim Nehammer Evropski komisiji očita pošiljanje napačnih signalov in dajanja tisoče evrov tihotapcem. “Evropska komisija ne reagira, zato bomo reagirali sami,” je dejal Nehammer.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je v torek naznanil, da bo Avstrija prevzela vprašanje o migracijah v svoje roke in bo na takšen način sodelovala tudi z drugimi državami po EU. “Evropska komisija ne reagira, zato bomo reagirali sami,” je dejal Nehammer. Po poročanju RT je Nehammer Evropsko komisijo med drugim obtožil, da prosilcem za azil, ki iščejo zatočišče v Evropi, “pošilja napačne signale”, saj naj bi kot zveza držav dajali “tihotapcem tisoče evrov”.

Nehammerjeva obsodba Evropske komisije je prispela takoj po tem, ko je Avstrija povečala nadzor na vzhodni meji Gradiščanske dežele, ki leži ob meji z Madžarsko. Avstrijska zvezna vojska in policisti naj bi na tem območju v ponedeljek izvajali številne operacije, avstrijski minister za obrambo pa je v soboto napovedal, da bodo na mejo z Madžarsko in Slovenijo napotili dodatnih 400 vojakov.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Avstrija je prejšnji mesec s sosedama Madžarsko in Češko začela razprave o mejni varnosti. Vse te tri države si delijo podobno stališče do repatriacije migrantov in se zavzemajo za poostren nadzor meja, kar naj bi bil Nehammer “na vrhu agende EU”. Tudi češki notranji minister Jan Hamaček svojo zaskrbljenost deli skupaj z Avstrijci: “Smo države, ki na migracije gledajo z enakimi očmi.”

Migracije so v Avstriji postale občutljiva tema zaradi dogodkov v zadnjem letu
Migracije so v Avstriji v zadnjih mesecih postale občutljiva tema, predvsem na račun umora 13-letne deklice konec junija. Zaradi suma umora so oblasti aretirale tri prosilce za azil iz Afganistana, primer pa je spodbudil nacionalno razpravo o sistemu izgona za tiste, ki storijo kaznivo dejanje. Avstrijska ljudska stranka je celo dejala, da tisti “ki iščejo zatočišče v njihovi državi, a pri tem poteptajo njihove vrednote skozi dejanja, nimajo prostora v Avstriji”. Prav tako pa na Dunaju še vedno odmeva tragedija 2. novembra lani, ko je islamski terorist ubil v streljanju štiri ljudi in ranil še 20 drugih.

Sara Rančigaj