fbpx

Avstrijci prepovedali islamska pokrivala v vrtcih, sedaj ukrep uvajajo še v šolah

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Avstrijska vlada je uvedla prepoved nošenja naglavnih prekrival v vrtcih po vsej državi. Razmišljajo, da bi v prepoved vključili tudi osnovne šole in pred diskriminatornimi islamističnimi praksami zavarovali vse deklice do 14 leta starosti.

Konservativno-populistična vlada v Avstriji je v sredo uvedla prepoved naglavnih prekrival v vrtcih, kar pomeni, da otrokom po poročanju Breitbarta ne bo dovoljeno nositi naglavnih prekrival, kakršna so burka, nikab in hidžab.

Podkancler Heinz-Christian Strache in vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) je povedal, da želi prepoved razširiti tudi na osnovne šole, tako da bi vključevala vse otroke do 14. leta starosti. Da bi to dosegel, ne izključuje niti ustavnega amandmaja. Avstrijski kancler Sebastian Kurz in vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP) je povedal, da se deklic ne bi smelo siliti, da se zakrivajo v šoli.

Otroke je potrebno zaščititi pred radikalizacijo
Tiskovni predstavnik sindikata avstrijskih učiteljev Paul Kimberger je idejo o širitvi prepovedi, ki bi vključevala tudi otroke do 14. leta starosti, podprl, rekoč: “Otroci bi se morali svobodno razvijati.” Ob tem je Kimberger obsodil islamsko prakso, kjer se v ramadanski post vključuje tudi majhne otroke. Kakor je povedal, praksa celodnevnega posta, ki traja cel mesec, škoduje otrokovemu razvoju, zato bi podprl tudi zakon, ki bi otroke ščitil pred postom. “Neodgovorno je, da se otrokom, ki se razvijajo, ne pusti jesti in piti čez dan.”

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Avstrijska vlada tako že nekaj časa bije boj proti paralelni islamski družbi v državi. Da bi ustavili rast radikalnega islama, so začeli tudi zapirati mošeje in iz države deportirali radikalne imame. Notranji minister Herbert Kickl se je pred časom zavzel za kazenski pregon vseh, ki zagovarjajo uvedbo šeriata namesto avstrijskih ustavnih zakonov. “Tisti, ki želijo uvesti šeriat nad avstrijskimi zakoni, in ki želijo uvesti teokracijo namesto demokracije, spadajo na zatožno klop!”

Ivan Šokić