fbpx

Avstrijci z novimi ograjami in kvotami, Slovenija spet ponavlja za njimi

Foto: epa

Migranti bodo po novem v Avstrijo lahko vstopili samo na Šentilju, Avstrijci pa bodo sprejeli le 2500 oseb na dan. Prav tako bo Avstrija zavračala vse, ki želijo v Nemčijo ali Avstrijo na delo, zaradi študija ali zaradi obiska sorodnikov. Na meji so postavili nove ograje. Slovenska vlada se je ponovno odločila, da bo naredila vse popolnoma enako kot Avstrijci in o tem obvestila Hrvaško.

Po dolgih pogajanjih se je avstrijska koalicija le zedinila glede novega režima na meji med Slovenijo in Avstrijo. Po poročanju avstrijskih medijev uvaja Avstrija dnevno kvoto za sprejem beguncev, ki znaša 2500 oseb, vse pa bodo sprejeli le še na mejnem prehodu Šentilj. Možna je tudi uvedba urnih omejitev, in sicer okoli 100 oseb, a ta naj bi bila le posledica dnevnih kvot.

Zgolj izjava, da so namenjeni v Avstrijo ali Nemčijo, ni več dovolj
Avstrija se je odločila tudi za izločanje tistih, ki jih prepozna zgolj kot ekonomske migrante oziroma tiste, ki izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov (na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno). Zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, za vstop v državo ne zadošča več.

Slovenija se ravna po Avstrijcih
Avstrija je o namerah novega režima obvestila Slovenijo, mi pa smo se odločili, da bomo naredili vse tako kot Avstrijci in o tem obvestili Hrvaško. “O novo nastali okoliščini smo nemudoma obvestili Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop migrantov v Slovenijo,” so dejali na notranjem ministrstvu.

Na notranjem ministrstvu pa zagotavljajo, da je še vedno vse pod kontrolo: “S sprotnim ocenjevanjem razmer in ukrepanjem ter zlasti intenzivnim usklajevanjem zagotavljamo, da so razmere v celoti pod nadzorom.”

Problem se bo pojavil, če se migrantski tok okrepi
Nov avstrijski režim sicer za Slovenijo ne pomeni velike spremembe, saj v Avstrijo trenutno pošljemo okoli 2500 migrantov dnevno, razlika je le v tem, da bomo sedaj vse vozili na Šentilj in nič več na Karavanke. Problem se lahko pojavi le v primeru okrepljenega migrantskega toka.

Slovenija o spremembi režima menda ne ve še ničesar. Sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je še v sredo zatrdil, da o dnevnih kvotah s strani Avstrije doslej niso bili obveščeni in da datum zaprtja izstopne točke na Karavankah še ni določen.

Avstrija že nekaj časa uvaja strožji režim
Avstrija sicer že nekaj časa sprejema le begunce, ki nameravajo za azil zaprositi v Avstriji ali Nemčiji. Sredi januarja pa je sporočila, da bo letos sprejela le 37.500 prosilcev za azil. Od novega leta so po poročanju medijev našteli že okoli 9000 prošenj za azil. Obenem je država že zaostrila azilno zakonodajo in sprejema ukrepe, ki ji bodo omogočili čim hitrejši izgon migrantov, katerim ne bodo odobrili azila.

Slovenska vlada sicer vztraja, da z Avstrijo odlično sodeluje in da komunikacija poteka dobro, obenem pa napoveduje, da bo na vsako omejevanje sprejemanja beguncev s strani Avstrije odgovorila z uvedbo podobnih ukrepov na svoji meji s Hrvaško.

M. G., STA