fbpx

Avstrijski kancler Kurz je jasen: Razprava o razdelitvi migrantov v EU je propadla!

Avstrijski kancler Sebastian Kurz (foto: EPA)

V sredo, 23. septembra, naj bi EU predstavila nov predlog azilne politike, a kakor je v nedavnem intervjuju za AFP opozoril avstrijski kancler Sebastian Kurz, je predlog, ki vsebuje obvezne kvote za sprejem ilegalnih migrantov, obsojen na propad. Evropska komisija je še zaostrila svoje, do ilegalnih migrantov naklonjeno, stališče. Države članice EU, ki ne bodo želele sprejeti mehanizma obvezne solidarnosti in sprejeti ilegalnih migrantov, čakajo gonje pred sodiščem in visoke denarne kazni.

“Menim, da je dobro, da se Evropska komisija ukvarja z vprašanjema migracij in azila,” je povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz in dodal, “naše stališče glede tega je zelo jasno: verjamemo namreč, da je razprava glede razdelitve prosilcev azila v Evropski Uniji propadla in da je to v Evropi sprožilo več sporov, kot pa sodelovanja. Kar pa je pomembno, je to, da skupaj zaščitimo naše notranje meje, da se borimo proti tihotapcem ljudi in na mestu samem nudimo pomoč.”

Avstrijskemu politiku so se zdeli sporni predvsem poskusi Evropske komisije, ki je hotela uvesti obvezne kvote glede porazdelitve ilegalnih migrantov med državami članicami. Te kvote bi bile obvezne, so jih pa pred leti zavrnile predvsem vzhodno- in srednjeevropske države članice EU.

Evropska unija vztraja pri obveznih migrantskih kvotah
Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson v najnovejšem predlogu migracijske strategije želi porazdelitev bremena med druge države članice, da bi tako pomagali predvsem Italiji, Grčiji in Španiji, ki so prve na udaru. Tudi ta strategija naj bi vsebovala kvote, a v smislu, da bi tiste države članice, ki nočejo sprejeti ilegalnih migrantov, pomagale pri njihovem vračanju v državo izvora.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson (foto: EPA)

Kot je pricurljalo v javnost, naj bi nova strategija vključevala tudi načrte za učvrstitev nadzora na evropskih mejah, močnejši solidarnostni mehanizem ter vračanje domov tistih migrantov, ki so jim prošnje za azil zavrnili. “Evropska unija je več kot samo Nemčija in Francija … Kot majhna ali srednje velika država, seveda moramo vedno iskati zavezništva, in v EU s 27 državami članicami lahko vztrajate pri svojih idejah, če obstajajo drugi, ki jih podpirajo,” je bil odkrit Kurz.

Obvezna solidarnost
Kakor poroča RT, naj bi nov predlog Johanssonove, po njenih trditvah, rešil težavo s prenatrpanimi migrantskimi taborišči, kakršno je bilo tisto v Moriji na Lezbosu. A Johanssonova že kaže zobe. “Vsem je jasno, da ad hoc solidarnost ali prostovoljna solidarnost ni dovolj. To se je do sedaj dokazalo skozi leta,” je rekla Johanssonova in dodala, da mora biti solidarnost obvezna.

Predsednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen (foto: EPA)

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen naj bi tak “dogovor” predstavljal “evropsko rešitev za povrnitev zaupanja državljanov.” Po trditvah BBC bo novi tako imenovani “mehanizem obvezne solidarnosti” od držav članic zahteval, da v zameno za 10 tisoč evrov na odraslega in 12 tisoč evrov na mladoletnika brez spremstva, sprejmejo ilegalne migrante v svoje države. “Tiste EU države, ki ne bodo spoštovale dogovora bi se lahko znašle pred sodiščem in plačati visoke kazni.”

Ivan Šokić