Avstrijski kancler Sebastian Kurz odločno v boj proti migrantskim kvotam!

Foto: epa

Naša severna soseda pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza se je pridružila boju proti migrantom in tako stopila na stran razumskega dela Evrope, kamor uvrščamo Višegrajsko skupino, ki predstavlja protiutež evropskim birokratom in Sorosevi fundaciji Open Society. 

“To, da države silijo, da vzamejo migrante, Evrope ne bo popeljalo nikamor naprej. Ta razprava nima nobenega smisla,” je za nemški Bild povedal Kurz in ob tem poudaril,  da želijo migranti, ko se napotijo v Evropo, živeti v Nemčiji, Avstriji in na Švedskem.

Po navedbah Reutersa je avstrijski kancler Kurz pozval k prenehanju neuspelih poskusov za vzpostavitev sistema kvot, s katerim želijo poskrbeti za porazdelitev migrantov po Evropski uniji, in ob tem izpostavil, da bi bilo treba napore vložiti v pomoč migrantom v njihovih državah izvora. Odkar je Kurz postal kancler, se je povezal z državami srednje Evrope, kot so Madžarska, Poljska in Češka, ki nasprotujejo predlogom Nemčije, ki podpira porazdelitev migrantov med državami članicami EU.

Foto: epa

Migrantom je treba pomagati v državah izvora
Kurz je Evropsko unijo pozval, naj si začne, morda tudi na vojaški način, prizadevati za pomoč migrantom v njihovih državah izvora in sosednjih državah. “Če to ni mogoče, potem bi jim bilo treba nuditi pomoč na varnih predelih njihove celine,” je dejal odločno. “Evropska unija bi morala to podpirati ali celo organizirati ter podpreti vojaško.”

Dimitris Avramopoulos, evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo, je glede migrantov v Evropi dejal, da so tu z namenom, da ostanejo, in dodal, da se je Evropska unija zavzela za množično priseljevanje iz tretjega sveta. Bruselj želi razširiti program preseljevanja na migrante iz Afrike in na ljudi, ki se znajdejo v podobnih situacijah. Kakorkoli, še vedno pa vztraja, da pri relokacijski shemi ne gre za migrantske kvote. Vsi pa vemo, koliko je ura.

N. Ž.