fbpx

Avstrijski kandidat za kanclerja Kurz napoveduje nižanje davkov in ukinitev stroškov države za 12 milijard evrov

Foto: epa

Mlad in perspektiven politik ter novi predsednik avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz bo na oktobrskih volitvah nastopil z obljubami o znižanju davkov in drugih stroškov države, skupno za 12 milijard evrov, kar naj bi spodbudilo tuje in ustvarilo nova delovna mesta.

“Avstrija je v zadnjih letih izgubila status države, ki je ugodna za poslovanje,” je 30-letni kandidat za kanclersko mesto Sebastian Kurz in aktualni zunanji minister Avstrije dejal v nedavnem intervjuju. Poleg tega je izjavil, da mora Avstrija nujno znižati prispevno stopnjo iz 43 na 40 odstotkov.

V Avstriji bodo parlamentarne volitve 15. oktobra, po tem, ko je Sebastian Kurz nedavno prevzel vodenje avstrijske ljudske stranke in nato končal veliko koalicijo s socialdemokrati. Stranki sta bili na bojni nogi glede številnih ključnih tem, kot so davki, migracije in izobraževanje. Vodja socialistov in aktualni kancler Christian Kern pa je želel vlado na vsak način ohraniti do rednih volitev, poroča Bloomberg.

Birokracija in socialna država siromašita proračun
V političnem programu Kurz napoveduje pregled migracijske politike in omejitev števila migrantov, ki izkoriščajo avstrijski socialni sistem, ki je eden boljših na svetu. Kurz vseskozi opozarja, da v državo prihajajo slabo izobraženi delavci, brez delovnih izkušenj, ki bi jih potrebovalo avstrijsko gospodarstvo, zato se zavzema za vstop najbolj delovno izkušenih delavcev iz celotnega sveta. Avstrija sicer že več let beleži najnižjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji, vendar je število iskalcev zaposlitve naraslo zaradi migrantov iz vzhodne Evrope in Sirije ter trenutno znaša 5,5 odstotka, v primerjavi z Nemčijo, kjer je 4,9-odstotna.

Kandidat za naslednjega kanclerja obljublja zmanjšanje davčnih goljufij in zlorabe javnih sredstev, da bi država čim prej uravnotežila zadolženost, ki je letos dosegla 83 odstotkov bruto domačega proizvoda. “To številko moramo zmanjšati, Avstrija je že dovolj dvignila svoje davke. Naš problem je bolj na področju javne porabe, kjer birokracija in izplačila za socialo migrantov siromašita proračun,” je odločen mladi politik, ki namerava zmanjšati bremena države, saj preveč plačujejo za obresti po najetih posojilih, medtem ko denarja za izgradnjo nove infrastrukture primanjkuje.

C. Š.