Avstrijski konservativci: jemanje suverenosti nacionalnim držav je začetek samomora Evrope

Številni verjamejo, da je desna FPO na dobri poti, da zamenja OVP na čelu nacionalne vlade, ko bodo naslednje splošne volitve, kar se mora zgoditi pred koncem leta 2024. (Foto: epa)

Avstrijski konservativci obsojajo namero nemške vlade, ki bi rada še več pristojnosti nacionalnih držav prenesle na Evropsko unijo. Menijo, da je to začetek “samomora” Evrope.

Vodja FPÖ Herbert Kickl je obtožil Bruselj in Berlin, da skušata ustvariti Združene države Evrope z jemanjem suverenosti nacionalnih vlad. Evropska unija in še posebej nemška vlada pod kanclerjem Olafom Scholzom vodita nevaren napad na suverenost držav članic in prispevata k “samomoru” Evrope, je dejal Herbert Kickl, predsednik konservativne avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ).

V burnem napadu na sosednjo Nemčijo je Kickl dejal, da namerava administracija v Berlinu s pomočjo Bruslja ustvariti Združene države Evrope, v katerih nacionalne vlade niso več kot navidezne administracije, podrejene krovni izvršilni oblasti EU.

“Ideja o skupnosti v korist državljanov je zdaj postala projekt samooklicanih elit, ki delujejo od zgoraj proti interesom ljudi,” je zatrdil Kickl.

Bruselj je obtožil, da si prizadeva za svoj cilj “centralne superdržave, v kateri države članice vedno bolj izgubljajo svoj pomen in samoodločbo”.

“Nacionalnim državam želijo odvzeti čedalje več pristojnosti in jih prenesti na Bruselj, da bi ustvarili Združene države Evrope nad glavami državljanov,” je dejal in dodal, da bi konservativna avstrijska vlada pod njegovim vodstvom zagotovila ohranitev suverenosti države.

Pripombe so odziv na nedavne poskuse nekaterih držav članic EU z Nemčijo na čelu, da bi odpravile zahtevo po soglasju pri glasovanju o vprašanjih, povezanih z zunanjo politiko in obrambo. Nemški kancler Scholz že dolgo trdi, da mora Evropska unija preiti na sistem glasovanja s kvalificirano večino (QMV). Ta potezo, tako trdijo kritiki, bo nacionalnim državam odvzela suverenost.

Za QMV močno lobirajo Belgija, Finska, Francija, Nemčija, Luksemburg, Nizozemska, Španija in tudi “Golobova” Slovenija. To bi pomenilo, da bi lahko ključna zunanjepolitična vprašanja potisnila v Evropsko unijo s soglasjem le 15 držav članic pod pogojem, da te države, ki so za to, obsegajo 65 odstotkov prebivalstva EU.

Andrej Žitnik