Avstrijski parlament potrdil odredbo o obveznem cepljenju

Foto. EPA

Avstrija se je približala uvedbi obveznega cepljenja potem, ko je spodnji dom parlamenta podprl nove vladne predloge. Z zakonom, ki naj bi začel veljati 1. februarja bi Avstrija postala prva evropska država, ki bi uvedla obvezno cepljenje. Od sredine marca bo zakon določal, da bodo odrasli, ki ne bodo cepljeni proti Covid-19 kaznovani z globo do 3.600 EUR. Do zdaj je bilo proti virusu v celoti cepljenih 72 % Avstrijcev. Predlog zakona mora zdaj sprejeti zgornji dom parlamenta in ga podpisati predsednik Alexander Van der Bellen pri čemer naj bi šlo večinoma za formalnosti. Odredba o cepljenju bo predvidoma veljala do januarja 2024, vlada pa bo vložila 1,4 milijarde EUR v ukrepe, ki naj bi spodbudili necepljene ljudi, da se prijavijo za cepljenje.

Minister za zdravje Wolfgang Mueckstein je v četrtek popoldne v nagovoru zakonodajalcem ukrep označil za “velik in prvič tudi trajen korak” v avstrijskem boju proti pandemiji. Kancler Karl Nehammer je pred glasovanjem novinarjem dejal, da so cepiva “priložnost za našo družbo, da doseže trajno in stalno svobodo saj nas virus ne more več omejevati”. Večina poslancev vključno s poslanci iz vladajoče desnosredinske koalicije gospoda Nehammerja in treh glavnih opozicijskih strank je s 137 glasovi za in 33 proti podprla predlog zakona. Skrajno desna Svobodnjaška stranka, ki se je potegovala za glasove precejšnje avstrijske manjšine, ki nasprotuje cepljenju se je postavila proti predlogu zakona. Njen vodja Herbert Kickl je dejal, da mandat “utira pot totalitarizmu v Avstriji” in obljubil, da bo v nasprotju z novim zakonom še naprej zavračal cepljenje.

Od novembra, ko so oblasti napovedale, da nameravajo uvesti mandat so v glavnem mestu Dunaj redno potekali protesti na nekaterih se je zbralo več kot 40.000 ljudi. Demonstracije so pritegnile koalicijo borcev proti cepljenju in skrajnih desničarjev oblasti pa so opozorile, da so se v zadnjih tednih radikalizirale pri čemer so okoli zdravstvenih ustanov in centrov za cepljenje razglasile nova “zaščitna območja” za zaščito delavcev.

Podobno obvezno cepljenje uvajajo tudi v več drugih državah med drugim v Grčiji, kjer je cepljenje zdaj obvezno za vse, ki so stari 60 let. V sosednji Nemčiji je nova vlada pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza napovedala, da bo marca v Bundestagu predstavila zakon o cepljenju. Avstrija je to storila v času, ko so nekatere evropske države začele rahlo sproščati omejitve uvedene za boj proti zelo nalezljivi različici Omicron. V Združenem kraljestvu je predsednik vlade Boris Johnson napovedal, da bo 26. januarja odpravil obvezno pokrivanje obraza na javnih mestih in ukinil potne liste Covid. Johnson je tudi namignil, da namerava vlada konec marca ukiniti zakonsko zahtevo, da se morajo osebe s pozitivnim testom na Covid same izolirati – in jo nadomestiti z nasveti in smernicami. Prav tako se zdi, da bo irska vlada ukinila vrsto omejitev glede koronavirusov uvedenih v božičnem času vključno s pravili, ki predpisujejo zaprtje gostinskih lokalov do 20. ure. Na Nizozemskem je 30 županov med njimi Femke Halsema iz Amsterdama pozvalo predsednika vlade Marka Rutteja naj ob zmanjšanju števila hospitalizacij in smrti ukine stroge omejitve.

Demokracija