fbpx

Avstrijski policisti in obveščevalci preprečili teroristični napad na dunajsko podzemno železnico

Fotografija je simbolična. (foto: epa)

Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka je povedal, da je avstrijska policija včeraj aretirala radikaliziranega Albanca, ki je med možnimi cilji za napad preučeval tudi podzemno železnico na Dunaju. Šlo naj bi za 18-letnika, ki je najverjetneje povezan z večjo skupino islamskih skrajnežev.

Teroristični napad v avstrijski prestolnici so po Sobotkovih besedah preprečile varnostne sile s hitrim ukrepanjem. Na podlagi imformacij s strani obveščevalni služb so moškega pričeli spremljati že pred dnevi, osumljenec pa se aretaciji ni upiral.

Osumljenec se je gibal v radikalnih albansko-islamskih krogih
Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da je bil osumljeni že obravnavan zaradi kriminalnih dejanj, možno pa je, da je imel tudi salafistično ozadje. Sobotka je poudaril, da ta primer jasno kaže, da Avstrija ni niti služajno blaženi otok in da mora biti pripravljena na morebitne teroristične napade tako kot ostali deli Evrope.

Osumljenec naj bi se po besedah tiskovnega predstavnika notranjega ministrstva Karla-Heinza Grundböcka gibal v radikalnih albansko-islamskih krogih ljudi, policija pa naj bi zasliševala več posameznikov, ki so osumljeni povezanosti s prijetim osumljencem. Navedb lokalnega Kronen Zeitunga, da naj bi osumljenec že v sosednji Nemčiji sestavil eksplozivno napravo, ki jo je nameraval uporabiti v terorističnem napadu, policija ni želela komentirati. Je pa minister potrdil, da je bil osumljenec tudi v Nemčiji.

Foto: epa

Foto: epa

Aretaciji so sledile hišne preiskave
V pogovoru za radio Ö1 je Konrad Kogler, generalni direktor uprave za javno varnost na notranjem ministrstvu povedal, da so aretaciji sledile hišne preiskave, v katerih so odkrili vrsto mobilnih telefonov, ki bodo kmalu podrobno pregledani. Povedal je, da je možno, da bodo sledile tudi nove preiskave na domu in aretacije morebitnih vpletenih. Karl Mahrer, namestnik generalnega direktorja policije, je ljudi opozoril, da naj bodo na obljudenih krajih posebej pozorni, če so kje kakšni zapuščeni predmeti in naj o njih nemudoma obvestijo policijo. Med drugim je napovedal, da bo na najbolj obiskanih mestih okrepljena prisotnost tako uniformiranih policistov kot tudi policistov v civilu.

N. Ž., STA