fbpx

Avstrijski socialisti vpleteni v afero lažnih profilov

Foto: iStock

Afera z lažnimi profili na Facebooku, ki v predvolilni kampanji za avstrijske predčasne parlamentarne volitve že nekaj časa buri duhove. Strokovnjak za odnose z javnostjo Peter Puller, ki je vodil pripravo lažnih profilov, je lažna profila pripravil na zahtevo nekdanjega svetovalca socialnih demokratov. 

V ljudski stranki pod vodstvom Sebastiana Kurza, ki mu pripisujejo največ možnosti za prevzem kanclerskega položaja, so zaradi lažnih profilov na Facebooku napovedali tožbo proti socialdemokratom, ki naj bi bili povezani s Pullerjem. Tožbo so napovedali tudi socialdemokrati in sam Puller. Tožilstvo na Dunaju je v četrtek zvečer sporočilo, da so zaradi afere sprožili uradno preiskavo proti neznani osebi.

Puller je lažna profila na Facebooku pripravil na zahtevo nekdanjega svetovalca socialdemokratov Tala Silbersteina. Kot je za avstrijske medije v četrtek še razkril Puller, je honorar za delo nakazalo Silbersteinovo podjetje GCS International. Honorarji so bili izplačani tudi po 14. avgustu, ko so Silbersteina zaradi suma korupcije aretirali v Izraelu, zaradi česar je SPÖ prekinil sodelovanje z njim. Puller je še razkril, da so bili stroški za Facebookovo oglaševanje plačani s Silbersteinovo kreditno kartico, poroča STA.

C. Š.