fbpx

Avstrijski zunanji minister Kurz ostro nad muslimanske vrtce: “Tako ne more iti več naprej!”

Foto: iStock

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je prepričan, da v muslimanskih vrtcih na Dunaju “tako ne more iti več naprej”. Otroci se tam sporazumevajo v arabščini, vzgojiteljice ne znajo nemškega jezika, s svojimi vzgojnimi metodami pa popolnoma zavračajo evropsko kulturo in vrednote.

Državni nadzor v islamskih vrtcih v Avstriji se opravi zgolj enkrat letno, čeprav so mnogi upravitelji povezani z Muslimansko bratovščino in salafisti, opozarja avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz, ki je na to temo objavil tudi študijo.

V islamskih vrtcih, ki jih je samo na Dunaju že 150, izvajajo vzgojne metode, “s katerimi želijo tamkajšnje otroke zaščititi pred našo –evropsko – družbo, in odklanjajo avstrijske vrednote in tukajšnji način življenja ter splošno podobo ženske,” poudarja Kurz.

Komunikacija v vrtcih poteka v arabščini
Avtor študije, univerzitetni profesor Ednan Aslan, ki poučuje na Inštitutu za islamske študije v sklopu dunajske univerze, je zaskrbljen nad stanjem v 150 islamskih vrtcih, v katerih je skupno 10.000 otrok. Komunikacija tam običajno poteka v maternem jeziku (na primer v arabščini) in ne v nemščini, vzgojiteljice otrok pa sploh ne poznajo osnov nemškega jezika.

Otroci, ki niso muslimani, v islamskih vrtcih niso dobrodošli, v študiji še navaja Aslan. Prav tako se morajo deklice in dečki pri urah Korana na pamet učiti sure v arabščini.

Podporna združenja vrtcev so povezana z Muslimansko bratovščino
Aslan v svoji študiji ugotavlja tudi, da pri dodeljevanju dovoljenj za vrtce igrajo veliko vlogo strankarsko-politični interesi. Posebej zaskrbljujoče pa je dejstvo, da imajo podporna združenja vrtcev salafistične težnje oziroma povezave s kontroverzno Muslimansko bratovščino, ki podpira teroristične mreže. Kot enega izmed takšnih primerov Aslan izpostavlja podporno združenje, ki ga vodi Mohamed Jamel M., ta pa je “eden najvišjih voditeljev teroristične Muslimanske bratovščine v Evropi in spada k islamskih skrajnežem”.

Kurz: Konec je politike zatiskanja oči
Minister Kurz je prepričan, da “tako ne more iti več naprej,” zato predlaga takojšnje ukrepe. Po njegovem mnenju bi se morali v vrtcih sporazumevati v nemškem jeziku, vrtce je potrebno preverjati pogosteje in nenapovedano, prav tako pa predlaga obvezen pregled podpornih zduženj pred izdajo dovoljenj.

Kurz je za avstrijski Kronen Zeitung dejal tudi, da je konec politike zatiskanja oči, zato s strani islamskih vrtcev zahteva jasno priznanje njihovih vrednot in evropskega načina življenja.

N. K.