fbpx

Avstrijski zunanji minister: “Pristop takšne Turčije k EU je nepredstavljiv!”

Avstrijski zunanji minister Sebastijan Kurz (Foto: STA).

Turčija glede na želje avstrijskega zunanjega ministra Sebastiana Kurza ne bi postala članica EU. Namesto tega bi lahko povezava med njima temeljila na neke vrste sosedski pogodbi, je Kurz navedel v predlogih za stališče zvezne vlade v luči avstrijskega predsedovanja uniji v prvi polovici leta 2018.

“Čas je, da Evropa razjasni odnos s Turčijo,” v dokumentu, ki ga povzema avstrijska tiskovna agencija APA, pojasnjuje Kurz. Po njegovem mnenju se v nasprotju s pristopnimi kandidatkami na Zahodnem Balkanu Turčija že leta odmika od EU.

Dramatični učinki na človekove pravice, pravno državo in demokracijo
Kurz meni, da je ta proces še poslabšal lanski poskus državnega udara in omenja “dramatične učinke na človekove pravice, pravno državo in demokracijo”. Omenja tudi provokacije v povezavi z nastopi turških politikov v državah članicah pred turškim referendumom o ustavnih spremembah.

“Pristop takšne Turčije k EU je zato nepredstavljiv,” je zapisal Kurz, ki hkrati poudarja, da je Turčija vendarle pomemben regionalni in gospodarski igralec. Tako EU kot Turčija imata interes za “kar se da tesne in konstruktivne odnose” na vseh področjih.

“Bolj smiseln kot togo oklepanje utvare o pristopu je torej realističen pristop: nova evropsko-turško sosedska pogodba,” predlaga Kurz. Ta naj ne bi vsebovala niti možnosti pristopa niti svobodnega gibanja v okviru notranjega trga, temelj zanjo pa naj bi bila posodobljena carinska unija. Lahko bi vsebovala tudi sodelovanje na področjih zunanje in varnostne politike ter pravosodja in notranjih zadev, vključno z bojem proti terorizmu, je še zapisal.

Varnost Balkana je pomembna za stabilnost Srednje Evrope
Povsem drugačen je po njegovem mnenju položaj pri državah, kot sta Srbija in Makedonija – pristop šestih držav Zahodnega Balkana je treba ohraniti, “saj je in ostaja pomembna spodbuda za reforme. Prav migracijska kriza je pokazala, da sta stabilnost in varnost na Zahodnem Balkanu nujno potrebni za stabilnost in varnost Srednje Evrope,” je zapisal. Avstrija se je sicer že večkrat zavzela za privilegirano partnerstvo med EU in Turčijo. Po neuspelem poskusu državnega udara lansko poletje in posledičnem ukrepanju Ankare proti opoziciji in medijem sta avstrijski zvezni kancler Christian Kern in Kurz celo pozvala k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo.

A. R., STA