fbpx

Avtobusi so pred hišo Kamale Harris pripeljali 130 migrantov

Podpredsednica ZDA Kamala Harris (Foto: epa)

Avtobusi, ki so prevažali 130 migrantov in ki jih je poslal teksaški guverner Greg Abbott, so se ustavili v bližini hiše podpredsednice ZDA Kamale Harris. Spomnimo, da gre za vidno predstavnico demokratov, ki je naklonjena politiki odprtih meja. 

V bližini hiše podpredsednice ZDA Kamale Harris, sicer znane demokratke, so se ustavili avtobusi 130 migrantov, ki jih je poslal guverner Teksasa Greg Abbott. Snežni vihar jim je onemogočil napredovanje proti New Yorku. Gre za zadnjo skupino ilegalcev, ki so na poti iz južnega, obmejnega pasu ZDA proti severu, torej v zvezne države, ki jim vladajo demokrati, poroča Polska Agecnja Prasowa.

Potezo gre razumeti tudi kot neke vrste protest proti ravnanju Bidnove administracije, ki si prizadeva za ukinitev uporabe predpisov iz obdobja pandemije (t. i. člen 42), in ki jih je uporabljala Trumpova administracija z namenom izganjanja ilegalnih migrantov, da bi zajezila širjenje nalezljivih bolezni. V preteklem tednu je Vrhovno sodišče sicer zadržalo ukinitev “42. člena”.

ZDA, Houston. Migranti v dolini Rio Grande v mestu Eagle Pass. (Foto: STA)

Abbott je Joeja Bidna v svojem nedavnem pismu spomnil, da je nedejaven na področju zaščite južne meje, zato posledično ogroža življenja ilegalcev zlasti v El Pasu. Teksaški guverner je ob tem opozoril, da bi se v primeru ukinitve dotičnega člena število ilegalcev, tudi otrok, še povečalo.

Domen Mezeg