fbpx

Avtor legendarne uspešnice Last Christmas, George Michael, preminil na božični dan

Foto: epa

Legendarni britanski pop glasbenik George Michael in nekdanji član dua Wham!, ki je prodal na desetine milijonov albumov in je bil najbolj znan po božičnem hitu Last Christmas, je v 53. letu umrl ravno včeraj, na božični dan.

Georgov tiskovni predstavnik Michael Lippman je sporočil, da z veliko žalostjo potrjuje, da je ljubljeni sin, brat in prijatelj George, ki je pred smrtjo živel v Highgateu pri Londonu, umrl na domu ravno med božičnimi prazniki. Policija je sporočila, da ni umrl v sumljivih okoliščinah, britanski BBC pa poroča, da je bil vzrok smrti odpoved srca.

V 40-letni karieri je nanizal mnogo svetovnih uspešnic
Legendarni zvezdnik je postal najbolj popularen v 80-ih letih kot član dueta Wham!, ki sta ga ustanovila skupaj s sošolcem  Andrewom Ridgeleyjem. Takrat so nastali številni svetovno odmevni hiti, kot sta Careless Whisper, Club Tropicana, vsekakor pa je skoraj vsem ljudem znan zimzeleni hit Last Christmas, ki trenutno v Britaniji zaseda 16. mesto med  britanskimi singli. Hit, ki je nastal leta 1984, je eden izmed najbolj prodajanih singlov, čeprav ni nikoli zasedel prvega mesta na glasbeni lestvici.

 

Bil je eden najbolj prodajanih glasbenih izvajalcev
Iz dueta se je George podal v solo kariero in leta 1987 izdal uspešen album z naslovom Faith, ki je dosegel večmilijonsko naklado, zelo odmeven pa je bil tudi album Listen Without Prejudice Vol. 1. Nemška tiskovna agencija poroča, da je v svoji štirideset let dolgi karieri prodal več kot 100 milijonov plošč in je bil tako eden izmed glasbenikov z najvišjo naklado.

Za svojo ustvarjanje je prejel tri nagrade britt in 2 grammya. Organizatorji grammyja so Georga opisali kot človeka z izrednim talentom, ki je imel močan vpliv na številne ustvarjalce širom sveta, poroča BBC. Britanska radijska akademija je sporočila, da je bil v letih 1984–2004 najbolj predvajan glasbenik na britanskem radiu.

Med ustvarjanjem je zabredel v težave
V 90-ih letih je zaradi materine in partnerjeve smrti zapadel v depresijo, prav tako pa je podobno kot drugi hollywoodski zvezdniki imel težave z drogami. V škandal se je zapletel leta 1998, ko so ga pri dejanju prijeli na javnem stranišču na Beverly Hillsu in je priznal svojo homoseksualno usmerjenost.

Zaradi zelo resnih zdravstvenih težav je moral leta 2011 odpovedati vrsto koncertov, zdravil pa se je tudi na Dunaju. Zaradi hude pljučnice je skoraj umrl, zato so mu morali zdravniki narediti traheotomijo, da so mu sprostili dihalne poti, poroča STA. BBC navaja, da naj bi v decembru pripravljal nov album, marca naslednje leto pa naj bi izšel tudi dokumentarec z naslovom Freedom (Svoboda).

N. Ž.