Avtoritarni Erdogan podpira diktatorja Madura, skupna jima je eksistenčna kriza!

Recep Tayyip Erdogan in Nicolás Maduro (Foto: Facebook)

Na prvi pogled je morda videti, da avtoritarni turški predsednik Erdogan podpira venezuelskega diktatorja Madura v zameno zato, ker mu je slednji ob ponesrečenem vojaškem udaru julija 2016 izrazil solidarnost. A kot pojasnjuje poznavalec razmer, se razlog skriva v tem, da ju povezuje eksistenčna kriza.

Ko je po spodletelem vojaškem udaru venezuelski diktator Nicolás Maduro izrazil solidarnost turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu je njegov odziv v turških krogih doživel visoko spoštovanje, a to ni bilo Madurovo načelno nasprotovanje nedemokratičnim zunanjim intervencijam, pač pa pragmatična reakcija na notranja tveganja, s katerimi se soočata tako turški kot venezuelski režim. Poskus vojaškega udara v Turčiji leta 2016 je požel veliko pozornosti mednarodne javnosti, Erdogan pa ga je nato izkoristil za uveljavljanje avtoritarnih ukrepov, s katerimi si želi utrditi oblast, a tudi Maduro se že vse od marca 2013 sooča s poskusi udarov, čeprav mnogi sploh niso znani javnosti, poroča portal Ahval.

Včasih med Erdoganom in Madurom niso vladali prijateljski odnosi
Erdogan in Maduro pred tem nista bila v prijateljskih odnosih, ti so vzklili šele po zaostrovanju razmer v njunih državah. Grozeče so bile Madurove besede avgusta 2016 po spodletelem udaru v Turčiji, ko je komentiral Erdoganove čistke: “Ste videli, kaj se je zgodilo v Turčiji? Erdogan se bo zdel kot dojenček v primerjavi s tem, kar bo bolivarska revolucija storila v primeru, da desničarji prestopijo prag in poskusijo z udarom.” Erdogan zdaj enostavno skuša situacijo v Venezueli obrniti v svoj prid in je svojo podporo Maduru po tem, ko je bil Juan Guaidó razglašen za začasnega predsednika, opravičil s tem, da Turčija nasprotuje kakršnimkoli poskusom udara.

Foto: STA

Turške elite se ob pogledu na dogajanje v Venezueli bojijo za svoje položaje
Ne samo državni vrh, tudi številni Turki, ki so pod Erdoganom postali del elite, se zdaj bojijo za svoje položaje v primeru vprašljive legitimnosti voditelja in tako čutijo simpatije do Madura. To se že odraža v prijateljskem poročanju turških medijev o dogajanju v Venezueli, strokovnjaki pa dogajanje ocenjujejo kot priložnost za Erdogana, da se soočijo z morebitnimi težavami ob prihajajočih lokalnih volitvah v Turčiji. Elite se sicer dobro zavedajo, da so njihove ugodnosti vezane na politično prihodnost Erdogana in njegove stranke AKP in v primeru, da Erdogan izgubi moč, bi tudi za njegove priležnike udobna življenja postala zgodovina.

J. Ž.

 • garfi

  kaj pa papež in putn

 • ZatonMesecnikov

  Erdogan ga podpira, zato, ker ga Putin podpira.

  Dva oka u jednoj glavi, Erdogan i Putin, bi dejali Srbi.

 • xtc

  No je pa smo tu komunisti(socialisti) in islamisti ista baža -lep dokaz,da gre za isto drhal na malce različna načina a isto.

  • Mihilus

   Glej ti kot globalist in semitofil tega nikoli ne boš razumel. Putin ni komunist/socialist. Je samo anti-globalist.

   Ti sebi sicer praviš, da si nacionalist, dejansko si pa through and through globalist. Podpiraš trenutni globalistični ekonomski kapitalistični sistem, prav tako podpiraš migracije, le morajo biti “legalne”. Naj ti povem kaj si navaden folk misli o temu: legalna migracija je desetkrat večji problem od ilegalne. Zionisti ste vsi po vrsti globalisti.

   Potem je enostavno videt od kod naravno zavezništvo med anti-globalisti (Putin) in Islamom (Erdogan).
   En od levičarskih argumentov za imigracijo je, da migranti opravljajo dela, ki jih mi nočemo. Jaz sem bil do tega dolgo časa skeptičen. Zdaj pa poglej to novo islamsko kongresnico Ilhan Omar kako udriha po židih.

   • xtc

    Glej socialistek,da razpocava Putin je isto kot erdogan in Maduro,kaj je narobe z zdajšnjim tipom kapitalizma vem precej bolje od tebe,ker sem iz gospodarstva.
    Težava je ,da vsi čakate na neke državne pomočio,subvencije ,nepovratne kredita in politične posle.
    Izvorni kapitalizem je drugačen ne ponuja ne potuh ne izjem ne raznih putinov ,madurov,erdoganov,Kučanov ali tebi podobnih šteje le sposobnos in znanje-seveda pa se je sedaj rodila zanimiva sprega med delom desnice in levičarji,ki bi nekaj vmes oz. tudi del levičarjev bi bil kapitalistov oboji pa bi se vzdrževali z socialističnimi recepti-DEFINITIVNO FAIL in NAROBE.

    • Mihilus

     Kapitalizem je zaradi notranjih kontradikcij dolgoročno nevzdržen in je njegova življenska doba se izteka. Imamo še največ desetletje-dve potem pa gre na smetišče zgodovine.

 • Mihilus

  Kot je zapisal že en drug komentator, Erdogan podpira Madura, ker ga podpira Putin.

  Je pa ob temu prav tako pomembno omenit, da niti Putin niti erdogan dejansko ne podpirata Madura. Sta le proti intervenciji, ki jo želi globalistični kapital.

  Celotno jabolko spora je Venezuelska naftna industrija, ki jo globalistični kapital želi kupiti, Maduro pa je noče privatizirat. To je tudi dejanski razlog za sankcije, ki so tudi dejanski vzrok za humanitarno krizo v Venezueli.

  Vsaka čast Salviniju, ki je to tudi spregledal.

  Nova pa je samo še en neocon portal namenjen promoviranju Trumpa in njegove agende. Vse skupaj je samo politični teater (reality show) kjer se Trump pretvarja, da bo naredil nekaj za svoje volilce, v resnici pa stori ravno obratno kot to kar res hočejo. To je že desetletja osnovna funkcija republikanske stranke. Res pa je, da so tokrat rabili nekoga s Trumpovo osebnostjo, ker republikanski volilci niso več nasedal klasičnim republikancem.

  Razen kapitalistov in njihovih lakajev noben noče te usrane intervencije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!