Balkanska država, ki se je ujela v kremplje džihadistov

Foto: epa

Z denarjem iz zalivskih držav je bilo samo v zadnjih desetih letih zgrajeno 100 džamij, za Islamsko državo pa se bori 1100 albanskih borcev s Kosova.

Največ borcev na število prebivalcev, ki se v Siriji borijo za Islamsko državo, prihaja s Kosova. Borci albanske narodnosti so v milicah kalifata Al-Baghdadija daleč najbolj zastopani .

Radikalizem iz džamij
Z denarjem bogatih zalivskih držav je bilo v zadnjih desetih letih na Kosovu zgrajenih sto novih džamij, iz katerih se strup islamskega radikalizma širi po vsem svetu. Ko so se v Siriji razširili spopadi, je s prostora celotnega Balkana tja odšlo več kot tisoč oseb albanske narodnosti, ki so bili rekrutirani v vojno za Islamsko državo (900 s Kosova, 150 iz Albanije in okoli 50 iz Makedonije), poroča Večernji list.

Nekaj celic razbitih
Lokalne oblasti si sicer prizadevajo, da bi preprečile odhod teh ljudi v Sirijo in Irak, vendar za učinkovit boj nimajo dovolj sredstev. Albanija je bila uspešna pri razkritju in razbitju nekaterih radikalnih islamskih mrež, ki so rekrutirale borce za boje na strani IS. Tam so aretirali dva imama – Bujar Hysa in Genci Balla. Hysa je imel dobre povezave tudi z islamsko skupnostjo v Italiji. Preiskave so pokazale, da je kosovski islamski klerik Shefqet Krasniqi iz velike džamije v Prištini hodil v Italijo, kjer je imel govore. Preko balkanske mreže je v Sirijo odšel tudi mladoletnik maroškega porekla Anas el-Abboubi iz Brescie, ki je bil eden prvih italijanskih borcev v vrstah IS.

Povezave segajo celo v NATO
Eden od vodij balkanske mreže za rekrutiranje bodočih borcev IS je tudi Lavdrim Muhaxheri, nekdanji uslužbenec zveze NATO na Kosovu, ki je prikazan tudi v videu z odsekanim človeškim glavam. V nedavnem pogovoru za časnik Stampa je italijanski notranji minister dejal, da že dlje časa spremljajo balkansko mrežo džihadistov. Pred kratkim je bil na to temo v Rimu sklican tudi sestanek šefov policij iz vseh balkanskih držav.

Van Damme gre v akcijo
Italijanska policija je 1. decembra v sodelovanju s kosovskimi kolegi izvedla skupno protiteroristično akcijo, imenovano “Van Damme”, v kateri so v Italiji in na Kosovu pridržali štiri osebe albanske narodnosti, ki so bile obtožene podpiranja terorizma in pozivanja k rasni nestrpnosti. Italijanske sile so pri zaustavljanju terorizma do sedaj pokazale veliko pripravljenost in učinkovitost. V Genovi so na silvestrsko noč na letališču prijeli dva Sirca s ponarejenima potnima listoma, ki bi morala potovati v London, a je novica o tem v italijanskih medijih zelo malo odmevala.

M. P.