fbpx

Balkanski bogataš: To je rekorder med politiki, ki ima v davčni oazi več kot 100 milijonov premoženja

Foto: iStock

Tako imenovani rajski dokumenti omogočajo natančen vpogled v poslovni imperij in bogastvo srbskega ministra Nenada Popovića. Dokumenti razkrivajo, da ima Popovič v davčni oazi sredstva v vrednosti najmanj 75 milijonov dolarjev, vendar pa njihova tržna vrednost presega 100 milijonov dolarjev.

Beograjska novinarska raziskovalna skupina KRIK je objavila ime srbskega ministra, ki so ga razkrili  rajski dokumenti. Gre za Nenada Popovića, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 75 milijonov dolarjev, zaradi česar se je uvrstil med najbogatejše ljudi v Srbiji. Je srbski politik in poslovnež, ki je zadolžen za inovacije in tehnološki razvoj. Blic navaja, da tržna vrednost njegovega premoženja presega 100 milijonov dolarjev, zaradi česar je prepričljivo najbogatejši politik v Srbiji in tudi po svetu.

Na seznamu je še več uglednih politikov
KRIK opozarja, da  to ne pomeni nujno nezakonitih dejanj, čeprav je povsem očitno, da se družbe v davčnih oazah uporabljajo za neplačevanje davkov, skrivanje premoženja, pranje denarja in izogibanje protimonopolnim zakonom. Vsekakor pa bo moral pred javnostjo pojasniti od kod mu toliko premoženja.

Nenad Popović (foto: Twitter)

 

Na seznamu politikov, ki imajo svoje naložbe v davčnih oazah, pa najdemo še več uglednih imen:

1. Ana Kolarević je sestra nekdanjega črnogorskega voditelja Mileta Djukanovića, vrednost njenega premoženja pa so lokalni mediji ocenili na 3,5 milijona dolarjev. Kolarevićeva je imela v lasti delnice podjetja Ranin Ltd, bila pa je tudi lastnica srbskega podjetja Nikal, rudarske družbe.

2. Wesley Clark je ameriški general, poveljnik evropskih sil in tudi predsedniški kandidat. Najbolj znan je po lastništvu podjetja Amaya, ki se ukvarja s spletnimi igrami na srečo.

3. Juan Manuel Santos, predsednik Kolumbije, ki je lani prejel nobelovo nagrado za mir in je lastnik več podjetij, ki delujejo v davčni oazi.

4. Malcolm Turnbull je avstralski premier in nekdanji novinar, ki je obogatel kot bankir. Postal je namreč eden od solastnikov podjetja Star Technology Systems.

5. Kojo Annan je sin nekdanjega generalnega sekretarja ZN Kofija Annana in je bil med osumljenci glede odtujitve orožja v Iraku v višini 60 milijard dolarjev.

D. Š.