Baltske države bodo omejile vstop Rusom – kdaj bo na potezi slovenska vlada?

Datum:

Članice Evropske unije Litva, Latvija in Estonija so dosegle dogovor o omejitvi vstopa ruskih državljanov, ki potujejo iz Rusije in Belorusije, so danes sporočili njihovi zunanji ministri. Tri baltske države pričakujejo, da bodo prepoved vstopa uvedle do sredine septembra. Vključevala bo izjeme, kot so humanitarni in družinski razlogi, vozniki tovornjakov in diplomati, je po poročanju Reutersa povedal latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics.

Latvija, Litva in Estonija so se dogovorile, da bodo omejile vstop ruskih državljanov čez kopenske meje. Prepoved bo veljala za imetnike schengenskih vizumov. Izjeme bodo vozniki tovornjakov, diplomati in tisti, ki vstopajo iz družinskih ter humanitarnih razlogov. Finsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da Rusom ne bodo omejili vstopa do odločitve Evropske komisije,” je na Twitterju sporočila Nexta. “Slovenija in druge članice EU naj se pridružijo čim prej,” je ob tem zapisal nekdanji predsednik vlade Janez Janša.

V zadnjih nekaj tednih in mesecih se je število prehodov meje s strani ruskih državljanov, ki imajo schengenske vizume, dramatično povečalo. To postaja vprašanje javne varnosti, to je tudi vprašanje moralne in politične narave,” je dejal latvijski zunanji minister Edgars Rinkevics na tiskovni konferenci v Litvi. Neposredni leti med Rusijo in EU so bili odpovedani, potem ko je Rusija februarja napadla Ukrajino, zaradi česar je Rusom ostalo malo možnosti za potovanje v Unijo.

Zunanji ministri EU so sicer že konec avgusta na zasedanju v Pragi dosegli politično soglasje o tem, da se popolnoma zamrzne sporazum med EU in Rusijo o poenostavljenem izdajanju vizumov, je po zasedanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. To pomeni, da bo izdajanje schengenskih vizumov ruskim državljanom močno oteženo. Slovenija sicer že od samega začetka agresije izdaja vizume v zelo omejenem obsegu, in sicer 10–15 odstotkov tistega, kar se je izdajalo pred agresijo. Poljska in baltske države, ki mejijo na Rusijo, so sicer že pred koncem zasedanja sporočile, da je zamrznitev sporazuma zgolj “nujen prvi korak”. “Vendar pa moramo drastično omejiti število izdanih vizumov, predvsem turističnih, da bi zmanjšali pritok ruskih državljanov v EU in schengensko območje,” so zapisale vse tri države.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...