fbpx

Bankomati izpraznjeni, v supermarketih kaos: Milijone Evropejcev je zadela Visa apokalipsa, saj se je plačevalni sisem s kartico Visa zrušil

Foto: twitter

Iz podjetja, ki upravlja s kreditno kartico Visa, so se opravičili, potem ko se je celoten sistem v Veliki Britaniji in Evropi zrušil, saj ni bilo mogoče plačati s kartico. Uporabniki so se množično javili po spletnih medijih v petek zvečer, ko jim je bila zavrnjena uporaba kartice v lokalih, trgovinah in so morali čakati v dolgih vrstah na bankomatih.

V podjetju so dejali, da tega niso pričakovali, da so bili prepričani, da so dosegli cilj, da so zagotovili, da kartice delujejo vedno zanesljivo, in zatrdili, da bo kartica Visa ponovno delovala z vso svojo zmogljivostjo.

Ne le trgovina, tudi promet je zastal, saj so se vozniki soočili s težavami pri vstopu v Wales, saj sistem plačevanja s kartico ni bil mogoč na mostu čez Severn. Težava je bila posledica okvare strojne opreme in ni bila povezana z nepooblaščenim dostopom ali kibernetskim napadom, so dejali v Visi. Okrog 95 odstotkov vseh kartic v Veliki Britaniji upravlja ravno Visa, poroča Mail Online.

Na Twitterju so se zvrstile objave in kritike, Sandra Foy, ki je lastnica knjigarne, pa je priznala: “Vodim majhno podjetje in vsaka izguba je za nas velika stvar”. Spet drug je napisal: “Ker nismo vedeli, kaj se dogaja, je nastal pravi kaos, tudi osebje ni vedelo, zakaj transakcije ne delujejo.” Nekateri so celo na trgovino nalepili plakat z napisom “poslovanje le z gotovino”. Poročali so tudi o kaosu v mnogih mestih, zaradi čakalnih vrst na bankomatih, da so čakali ure in ure, ker niso mogli plačati cestnine s kartico.

S 95 odstotki vseh kartic v Veliki Britaniji upravlja ravno Visa. (Foto: Twitter)

V soboto v zgodnjih urah pa so iz podjetja Visa Europe sporočili, da so težave odpravljene.“Plačilni sistem Visa Europe zdaj deluje v polni meri, imetniki računa Visa pa zdaj lahko uporabljajo kartico Visa za vse njihove nakupe, kot običajno. Naš cilj je zagotoviti, da vse kartice Visa delujejo zanesljivo 24 ur na dan, 365 dni na leto. Danes smo dosegli ta cilj in se opravičujemo vsem uporabnikom.”

A. G.