fbpx

Bannon ob bučnem aplavzu zagrozil washingtonski eliti, da bo plačala za vse, kar je storila

Steve Bannon (Foto: epa)

Nekdanji glavni strateg Bele hiše Steve Bannon je pred zbrano množico v Alabami opozoril republikanske elite in donatorje: “Prihajajo dnevi, ko boste plačali za svoja dejanja!” Ob tem je zbrane pozval, naj se bojujejo proti washingtonskim elitam.

Bannon je imel govor dan pred odhodom Alabamcev na volitve, kjer sta se za stolček v republikanskem senatu potegovala sodnik Roy Moore in senator Luther Strange. Govoril je pred ogromno množico, med katero sta bila tudi pobudnik brexita Nigel Farage in Phil Robertson, ki igra v seriji Račja dinastija. V svojem nagovoru je poudaril tudi prisotnost medijev v Alabami, ki po njegovih besedah točno vedo, kaj je v tej igri pomembno. “Jutri bo odločeno, kdo ima v ZDA najvišjo oblast in nadvlado,” je dejal Bannon. “So to elite v D.C.-ju ali preprosti in mišičasti ljudje iz Alabame?”

Bannon je sporočil množici, da torek predstavlja novo možnost za vse Alabamce, kar pomeni, da če jim uspe, jih bodo koruptivne sile iz ameriške prestolnice končno slišale. “Tam mislijo, da ste popolni bedaki in nič boljši od barbarov. Ne zanima jih, kaj jim želite povedati, kaj razmišljate ali kaj želite storiti. Jutri boste dobili priložnost, da jim poveste, kaj si mislite o teh elitah, ki vodijo našo državo,” je spodbujal množico in prejel bučen aplavz.

Ustanovljena republikanska stranka je za te volitve porabila več deset milijonov dolarjev, saj si prizadeva svojega kandidata postaviti na prvo mesto. Vendar pa rezultati kažejo močno zaostajanje, občasno tudi za dvomestno število glasov.

Republikanskemu senatorju in njegovim kolegom je poslal ostro sporočilo
Sporočilo, ki ga je namenil republikanskemu senatorju McConnellu in njegovim sodelavcem, pa je bilo precej ostro: “Mitch McConnel in Ward Baker ter Karl Rove in Steven Law ter vsi, ki želite na različne načine uničiti sodnika Moorea in njegovo družino: prihaja dan, ko boste plačali za svoja dejanja,” je dejal. “Še pomembneje, donatorji, ki jim namenjate denar, in korporatisti, ki jim namenjate denar: tudi vaš dan prihaja,” je dodal. Elite je opisal kot ljudi, ki “poznajo ceno vsega, a vrednosti ničesar” in poudaril, kako se to odraža na kandidaturi Luthra Strangea. “Seznanjeni so s ceno Luthra Strangea, to je 30 milijonov dolarjev,” je dejal, pri tem pa se sklicuje na denar, vložen v njegovo kampanjo. “Tehtali in merili so ga in se ga na koncu odločili kupiti za 30 milijonov dolarjev.” Pri tem je opozoril, da je Strange obljubil, da ne bo popustil pred McConnellom.

Bannon je svoj govor končal s pozivom, da se morajo elitam v Washingtonu skupno postaviti po robu: “Obstaja določen čas za vse, in zdaj je prišel čas, da se upremo in borimo,” je dejal. “Jutri je čas za odločitev.”

A. L.