fbpx

Barack Obama odpravil embargo nad uvozom orožja v Vietnam

Foto: EPA

Predsednik ZDA Barack Obama je med svojim obiskom v Aziji odpravil več deset let trajajoči embargo nad uvozom orožja in vojaške opreme v Vietnam. Na skupni novinarski konferenci z vietnamskim predsednikom Tran Dai Quangom je zatrdil, da je odprava embarga znak globljega sodelovanja med državama in da nima prav nič opraviti z rastočim vplivom sosednje Kitajske. 

Strokovnjaki pa opozarjajo, da je povezana prav s tem, kljub temu da je Obama dejal, gre za odpravo slabih odnosov, ki so nastali na podlagi različnega ideološkega prepričanja. “Kitajska se bo po vsej vsej verjetnosti odzvala negativno na kakršnokoli prepreko, ki bi lahko ogrozila kitajsko prevlado v Južno kitajskem morju,” je prepričan Murray Hiebert s Centra za strateške in mednarodne študije (CSIS) v Washingtonu.

Obama je svojo odločitev branil kljub slabemu slovesu Vietnama na področju varovanja človekovih pravic, poroča CNN. Dejal je, da se bo o prodaji specifične vrste orožja odločalo od primera do primera, hkrati pa se je vietnamski vladi zahvalil tudi za odstranjevanje boleče dediščine vojne. Vietnamska vojna se je končala aprila leta 1975, dežela pa je še vedno prepredena z minami, prav tako so še vedno vidne posledice kemikalije “Agent Orange”. 

Odnose med državama otoplil že Bill Clinton
Prvi predsednik ZDA, ki je v Vietnam odpotoval po vojni, je bil Bill Clinton leta 1995. Vietnam in Kitajska sta sicer sosedi z isto ideologijo, v obeh namreč vladata namreč komunistični stranki. Vietnam se je kljub temu obrnil na pomoč k Američanom – predvsem zaradi vedno večjega vpliva Kitajske, ki v spornem območju Južno kitajskega morja kaže vedno večje ozemeljske težnje.

Ž. K.