fbpx

Barbarstvo: Turki bodo še eno zgodovinsko cerkev spremenili v džamijo

Cerkev Kristusa Rešitelja v polju (foto: Medjugorje News)

Turki nameravajo spremeniti še eno zgodovinsko cerkev v džamijo, poroča portal medjugorje-news.com. Turški državni svet je o tem že odločil, potrebna je le še dejanska izvršitev.

Potem, ko je kljub glasnim protestom  z vsega sveta turška vlada prejšnji mesec spremenila nekdanjo krščansko cerkev Hagio Sofijo v džamijo, bo to usodo doživela še ena krščanska cerkev, tudi ta se kot Hagia Sofija nahaja na seznamu Unescove dediščine. Gre za cerkev Kristusa Rešitelja v polju oziroma cerkev Hora, kot se tudi imenuje. Ta cerkev iz 14. stoletja se nahaja v zahodnem delu Istanbula. Tako kot Hagio Sofijo je ob muslimanskem zavzetju Bizanca postala džamija, potem pa jo je v 20. stoletju turška vlada spremenila v muzej. Državne oblasti so zdaj sklenile, da bodo lastništvo cerkve prenesli s kulturnega ministrstva na upravo verskih ustanov, potem pa jo spremenili v džamijo.

Hagia Sophia iz muzeja znova spremenjena v mošejo. (Foto: epa)

Cerkev Hora se sicer nahaja na seznamu Unesca zaradi mozaikov, ki prikazujejo prizore iz Svetega pisma in upodabljajo Jezusa Kristusa in svetnike. Po islamski doktrini, ki ne dopušča upodabljanja ljudi, so te mozaike ob spremembi v džamijo prekrili z ometom, potem, ko so cerkev v dvajsetem stoletju spremenili v muzej, pa so arheologi dve desetletji restavrirali poškodovane mozaike. Arheologi opozarjajo, da bodo mozaiki zdaj spet izginili pod ometom, če jih pri preureditvi ne bodo preprosto razbili. Opozarjajo pa tudi, da gre pri teh preureditveh cerkva v džamije za sistematičen proces, pred Hagio Sofijo so namreč na podoben način v džamije preuredili že dve krščanski cerkvi, ker pa nista bili tako “slavni” oziroma na mednarodnih seznamih kulturne dediščine, njuna “preobrazba” ni zbudila pozornosti javnosti.

Demokracija