Bašar al Asad je pred zmago v Alepu: udarec za džihadiste, a tudi za demokracijo

Foto: epa.

Zahodni mediji poročajo, da so sirski uporniki danes izgubili večino severovzhodnega dela Alepa, ki so ga kontrolirali vse od leta 2012. Sirski uporniki so imeli dobra štiri leta nadzor nad približno polovico nekdaj največjega sirskega mesta, iz katerega pa se je po od začetka sirke vojne, sploh pa v zadnjem času po začetku ruske ofenzive, izselila več kot polovica prebivalstva. Provladne sile predsednika Bašarja al Asada so v ponedeljek močno napredovale v svoji zadnji ofenzivi s ciljem zavzeti Alep, kar pa je sprožilo nov množičen eksodus obupanih civilistov. Nekateri bežijo v predele mesta, ki so pod nadzorom bodisi kurdskih sil bodisi sil upornikov, medtem ko vse več civilistov varno zatočišče išče v predelih mesta, ki jih kontrolirajo vladne sile.

V zadnjih dneh so provladni zavezniki močno napredovali pri svoji ofenzivi na Alep, zato so poznavalci razmer napovedovali, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo imel Bašar al Asad ponovno popolno kontrolo nad mestom. Oboroženi spopad zaznamujejo intenzivni, s strani ruske vojske podprti zračni in bombni napadi na uporniške tarče, topniški ogenj, v vzhodnem Alepu pa naj bi po nekaterih ocenah umrlo vsaj 225 civilistov, od tega tudi 27 otrok.

O smrtnih žrtvah poročajo tudi v zahodnem delu mesta, kjer uporniki v protiofenzivi še vedno vztrajajo z napadi na vladne sile. Od 15. novembra je tako umrlo vsaj 27 civilistov, od tega 11 otrok. Kot poroča sirski časopis Al-Vatan, ki podpira režim sirskega diktatorja Al Asada, je naslednji cilj ofenzive razbiti območje upornikov na več ločenih območij, saj jih bodo tako lažje prisilili v predajo. Druga možnost, ki jo sirska vlada ponuja, je sprava pod pogoji sirske države.

Bašar Al Asad bi po zavzetju Alepa nadzoroval pet največjih sirskih mest
Poznavalci menijo, da je bitka za Alep ena izmed ključnih bitk za Sirijo, saj bi protivladni uporniki utrpeli težak poraz, po katerem bi se težko pobrali. Bašar Al Asad bi z Alepom v roke dobil pet največjih in najpomembnejših sirskih mest, saj že kontrolira glavno mesto Damask, pa tudi Homs, Hamo in sredozemsko letovišče Latakia. Več kot 300 tisoč ljudi je bilo ubitih v oboroženem spopadu v Siriji, odkar se je Arabska pomlad marca leta 2011 razširila tudi v Damask. Nezadovoljni državljani so takrat želeli napraviti konec diktaturi družine Al Asad, a jih je predsednik Bašar poskušal nasilno zatreti, zato je izbruhnila državljanska vojna.

Združeni narodi ocenjujejo, da je Asadov režim zoper upornikov izvedel med drugim tudi več kot 150 kemičnih napadov, v katerih je življenje izgubilo več tisoč nedolžnih civilistov in otrok. Polovica Sircev je posledično zapustila državo, na poti v boljši jutri pa so se jim pridružili tudi ekonomski migranti, ki so izkoristili nastalo situacijo.

Rusija, ZDA in Turčija eden proti drugemu, vsi pa proti Islamski državi
Sirski oboroženi spopad je sicer bolj zapleten, kot se zdi, saj se proti Al Asadu na eni strani borijo posamične skupine in milice, ki jih podpirajo zahodni zavezniki, pa tudi Kurdi, ISIS in Isisu konkurenčne skrajne džihadistične skupine. Islamska država je tista teroristična organizacija, ki ima največ sovražnikov in katero z vseh strani napadajo prav vsi ostali. Rusija, Iran in Libanon podpirajo diktatorski režim Bašarja al Asada, medtem ko ZDA podpirajo in trenirajo nekatere uporniške skupine, med katerimi nudijo največjo pomoč kurdski skupini YPG v Severni Siriji, oz. t.i. Sirskem Kurdistanu.

To seveda ni po godu ameriški zaveznici Turčiji, katera bombardira kurdske tarče, saj se po koncu sirske vojni boji kurdskega separatizma. Težave imajo Američani sami zaradi financiranja uporniških skupin, saj so se številne tekom vojne z njenim orožjem pridružile Islamski državi. Težave imajo tudi s skupino Nusra, ki je pred kratkim spremenila svoje ime v Jabhat Fateh al Šam, da bi se ločila od Al Kaide v želji po decentralizaciji šeriatskega prvaka, da bi lažje dosegla svoj cilj.

Dolgoročen cilj omenjene skupine, čeprav si zdaj z Islamsko državo stojita na nasprotnih bregovih, je podoben: v Siriji na dolgi rok ustanoviti svoj lasten Islamski emirat, kar podpirata Savdska Arabija in Združeni arabski Emirati. Američani želijo v Siriji doseči vladavino demokracije z novimi, svobodnimi parlamentarnimi volitvami, medtem ko Rusom odgovarja Al Asadova diktatura. Kurdi bi imeli svojo avtonomno državo v novi federalni ureditvi Sirije (trenutno je po ustavi unitarna), čemur, jasno, nasprotuje tudi islamska teokracija Iran.

Trenutnega sirskega predsednika sicer zaradi politične neizkušenosti večkrat označujejo kot nespretnega, zahod mu očita, da je le lutka v rokah t.i. stricev iz ozadja, tesnih sodelavcev iz nekdanje očetove administracije. Sirija še vedno podpira mednarodni terorizem, obljubljene ustavo, ki je najmanjšo dovoljeno predsednikovo starost s 40 zmanjšala na 34 let (kolikor je bi Bašar takrat star), da je bil sploh lahko sploh izvoljen za novega predsednika s sedemletnim mandatom. Za očetovega naslednika je bil izbran šele potem, ko je njegov starejši brat Basil al Asad leta 1994 umrl v avtomobilski nesreči. Na volitvah, ki jih je zaznamovala korupcija, je bil izvoljen s 97,29 % vseh glasov.

Status quo najboljša začasna rešitev?
Trenutno se zdi prekinitev ognja z zmago aktualnega predsednika v Siriji najboljša kratkoročna rešitev, ki bi toliko stabilizirala razmere v tem delu sveta, da bi se vsaj delno zajezil eksodus sirskih migrantov na poti v Evropo. Status quo, vrnitev predvojnih razmer, pa je za zahodne zaveznike nedopusten, saj je Asadov režim hudo kršil človekove pravice. Slejkoprej, tudi če se predsednik obdrži na čelu Sirije, mu bo zahod poizkušal soditi za vse zločine, ki jih je po začetku protivladnih protestov zagrešil, da bi se obdržal na svojem diktatorskem položaju.

Luka Svetina

 • Osti jarej

  V nevtralnih medijih po svetu z lahkoto preberete, kako vladata strah in kaos med Zahodnimi ISIS teroristi v Alepu, kjer Sirska vojska počasi, a uspešno zaključuje osvobajanje mesta. Bežijo kot podgane. Informacije so podkrepljene s fotografijami, kjer lahko vidite srečne prebivalce, kako jim je uspelo zbežati pred nasilnimi teroristi. A to je za našo javno novinarsko ameriško podružnico premalo. Oni so plačali za vse življenje SOHR, katere lastnik /ponavljam desetič/, je Sirski kriminalec, ki so ga ISIS teroristi uspešno prepeljali na Zahod in zdaj v Coventryju iz svojega fotelja , pred TV in ob računalniku, poroča o stanju v Siriji. Skoraj enako kot RTV Slo. Sedijo pred telefonom in čakajo navodila iz ZDA. Sramota za slovensko novinarstvo in še bolj uredništvo, kajti tako ogabno lagati je nekaj nepojmljivega. Oni poročajo, da ljudje bežijo iz Vzhodnega Alepa zaradi strahu pred Sirsko vojsko, ki jih napada, bežijo pa v Zahodni del, ki je že osvobojen?????? Kaj bebčki niti malo svoje pameti več ne premorejo? Seveda je zanje poročanje plačnega kriminalca zelo verodostojno, saj je to večinoma tudi sicer njihova praksa. So pač podružnični lažnivci iz Sirije, White Helmets, na Švedskem, po posredovanju Sionistov, prejeli nadomestno Nobelovo nagrado, potem, ko jo je Bob Dylan zavrnil. Zato so zlata vreden vir za naše lažnivce! Saj veste, da so Bele čelade poročevalci za SOHR, očitno pa so dobili nadomestek za pevske uspehe iz Sirije. Imajo pa rudi Vele čelade raaačunalnike iz ZDA in zato uspešno komunicirajo s SOHR!

  Škoda, ker uredniška ekipa ni zrela dojeti, da z laganjem na tako pomembnem področju, kot je iskra za 3. svetovno vojno, pomeni za RTV Slo nekredibilnost na vseh drugih novinarskih področjih, pa čeprav nekateri ne želijo lagati in tega celo ne počno. A uredniki jih hočejo ustvariti kot politike, laži in uspel boš! Poročanje maja 1945 s strani RTV Slo, če bi že obstojala, pa bi izgledalo takole – partizani krvavo napadajo slovenske državljane, ki v strahu čakajo, da se Hitler vrne in jim pomaga, domobranci pa jih varujejo!/publishwall/ B.Ž.

 • hle

  Zakaj nič ne pišete o Mosulu ali ne smete ali kaj po informacijah katerim je uspelo mimo medijske blokade je trenutno tam še veliko hujša klavnica

  • mojadezela

   Jasno je zakaj ne pišejo o Mosulu. Ker so ameri v tej svoji “operaciji” pobili že več civilov, kot so jih Rusi, v vseh teh mesecih bombardiranja.

 • Kat Wilson

  Jebeš demokracijo na bližnjem vzhodu. Tam dol rabijo diktatorje, ne demokracije. Tamkajšnja svojat za demokracijo še ni zrela. Še evropska in ameriška raja niso povsem zrele… zato pa je zahod bil pod vladavino zionistov odkar imamo “demokracijo”…

  • mojadezela

   Kot, da bi to kar imamo na zahodu, bila demokracija! To je totalitarizem ne pa demokracija. Samo, da ti vse skupaj lepo zavijejo v celofan in seveda če si lepo indoktriniran in butast, kar ta demo0racija tudi pričakuje od tebe, potem se ti zdi, da je to najnaprednejši sistem, ki temelji na svobodi(kar je seveda gnila laž).

   • Anonimni_Profesor

    Kako si lahko tako butast da pišeš da ni svobode pa veš da te ne bo doletela sankcija. Lucidnežev je že preveč tu. Adijo!

    • mojadezela

     Kdo recimo mi to lahko garantira, da me ne bo doletela kaka sankcija. Res ne vem a ste tako butasti ali pa slepi in gluhi, da ne dojemate, kako se širijo pooblastila represije. Kako hinavsko se sprejemajo zakoni, ki kratijo svobodo. Edina razlika med “demokracijo” in ostalim svetom, je ta, da te v “demokraciji” izbrišejo potiho, drugje pa javno. Pod masko ščitenja človekovih pravic, se ponavadi skrivajo, najboj nemoralne entitete.
     Skratka, očitno si preveč butast in indoktriniran, da bi sploh dojel kaj sem zgoraj napisal. In ja lahko ti rečem samo ADIJO!

 • garfi

  dediščino obame bo moral razgraditi Trump

 • mojadezela

  Asadov režim hudo kršil človekove pravice. Slejkoprej, tudi če se predsednik obdrži na čelu Sirije, mu bo zahod poizkušal soditi za vse zločine, ki jih je po začetku protivladnih protestov zagrešil, da bi se obdržal na svojem diktatorskem položaju.

  Licemerstvo ne pozna meja. Največja diktatura na BV je savdska monarhija pa, je nihče noče privesti pred mednarodno sodišče. Kaj šele, da bi napadli to smrdljivo nazadnjaško državo. Edini greh Gadafija in Sadama je v resnici bil ta, da sta nafto želela prodajati v Evrih in zlatu. Kar pa seveda khazarski mafiji iz Wall Street-a jasno ne paše. To je seveda za fake talmund žide nezaslišano.

  Kar se tiče Sirije, je pa bila edina napaka Asada ta, da ni pustil, da bi kamelarji iz SA, seveda pod ameriškim sponzorstvom, napeljali svoj naftovod in plinovod, prek sirskega ozemlja v EU.
  Kaj mislite kdo, bi od tega naftovoda največ zaslužil? UGANILI STE: Khazarski fake talmund satanisti židje. Tudi zaradi tega, nam je naš, super zahodni “zaveznik”(beri sovrag!!!), uničil možnost, da bi dobili južni tok. Zato pa so makaronarji želeli graditi plinski terminal v Žavljah, da bi lahko plin po 2-3x ceni, k nam Ameri z tankerji vozili plin.

  Torej, kdo je naš zaveznik????? Zahodni mrhovinarji ziher ne.!!!!!

 • Dobra novica pa je, da bodo tuji plačani džihadisti, ki so v Alepu ustrahovali ljudi kmalu premagani. Sicer z Rusko pomočjo, ampak zmaga bo popolna.

  • mojadezela

   Ja dejstvo je pač na žalost to, da če nebi Rusi sprašili ameriških plačancev tam še dolgo nebi bilo mira.

 • mojadezela

  Aja pa še tole: Kerry making ‘unbelievable effort’ to save Syrian rebels from Trump, Russia confirms.
  Da bo slika bolj jasna, kdo je zakuhal morijo v Siriji. Da ne bo kakih nejasnosti v nadaljnih komentatorskih bitkah. In ravno tisti, ki so financirali in sodelovali v genocidu na sirskih tleh, se danes zgražajo nad legitimno sirsko vojsko in Rusi.
  Da boste morda nekateri sedaj pa le začeli razmišljati s svojo glavo, ne pa da BBC(brainwashing british company) mislil namesto vas.

 • mojadezela

  Čudno je pa to, da se xtc in ostali njegovi privrženci nič ne oglasijo pod ta članek.

  SARC OFF!

 • dare326

  Zakaj vsi lapate o Asadovem režimu, če je bil na zadnjih volitvah izvoljen demokratično v večstrankarskem sistemu, volitve je nadzorovalo več kot 30 držav in med njimi tudi nekaj iz EU in nihče ni ugotovil nepravilnosti. Torej v Siriji ni nobenega režima ampak demokratična vlada, kar pa gre hudo v nos korporacijam in Turkom.

  • Caetano

   Volitve 2014 so bile v vojnih razmerah in ne po celi drzavi. Tako Asad kot njegov oce sta vladala z zakonom o izrednih razmerah vec desetletij, torej je Asad diktator.

   • dare326

    Parlamentarne volitve so bile 2012 in to prvič večstrankarske. Tudi te so bile že po plačanih demonstracijah in začetku sprovocirane vojne. Enak recept je bil uporabljen tudi v Ukrajini. Predsedniške volitve, tudi prvič z več kandidati, so bile 2014 in možno je bilo glasovati tudi v tujini, kjer je veliko število Sircev in opozicije, vendar je slednja bojkotirala volitve. Možno bi bilo glasovati tudi na zasedenih ozemljih, razen tam, kjer je IS. Skratka Asad je že leta 2011, po demonstracijah, pristal v večstrankarski sistem in izpeljal parlamentarne volitve, kar je bil glavni pogoj opozicije. Problem ni Asad, pač pa interesi korporacij, ki bi radi razbili Bližnji Vzhod na prafaktorje in tako lažje kontrolirali energetski potencial. Posredna žrtev je tudi Slovenija, ker so korporacije dosegle prekinitev projekta Južni tok in bomo tako dobili v Miljah nekajkrat dražji plin. Nič ni naključno in sedanje stanje je rezultat korporacijskega prevzema oblasti v svetu.

 • Caetano

  Alepo bo padel in to se je moralo zgoditi. Nisem navdusen ampak tudi Rusi niso tu glavni krivec. Bolj kot ruska je nevarna iranska prosotnost v Siriji.

  Obamova vlada, Savdijci in Turki so postavili na noge te islamisticne milice. Alepo Z vojno so se vse bolj radikalizirale in odstranile demokraticno opozicijo kolikor jo je bilo. Polom v Alepu je polom filoislamisticne politike ki jo vodi tudi vecina evropskih in ameriskih politikov.

  • Demi Zen

   se strinjam. bilo je zelo neumno od obame, da se je z “axis of evil” liste lotil sirije pred iranom.

   Kar se tice alepa je prakticno padel. najvec stirinajst dni in ostala bo le krpica pri letaliscu.
   Tudi vse vodne vire zdaj kontrolira SAA. Vojne v siriji je prakticno konec, ce ne bo prislo do nenadnega in nepricakovanega preobrata.

   • Caetano

    No, Asad bo zmagal v Alepu, Kurdi pa bodo zasedli Rako. Zdaj vprašanje je, če se Kurdi in Asad končno ne bodo sporazumeli, ker Kurdi so postali tako močni, da se jih ne more več negirat. Ravno pred dnevi so v skupni akciji Kurdov in SAA odvzeli Turkom in njihovim zaveznikom izpred nosa nekaj ozemlja blizu Al Baba v Siriji. Ozemlje je pripadalo prej IS.

    Kar se tiče Irana se je pa Obama z iranskimi teokrati celo pogodil, saj se iranske in proiranske milice borijo skupaj z Američani v Iraku. Tudi to pa je bila v bistvu posledica njegove odločitve, da podpira s Savdijci IS proti Hezbolahu, za protiutež. Ko so postali salafiti premočni pa so razglasili kalifat in karte so se premešale.

    • Demi Zen

     Obama ni pri sebi ce se pogaja s perzijci, jim ne gre zaupat. Suslja se da so Kurdi zabrusili Americanom da ne gredo nad Rako, dokler se turki ne spokajo iz Sirije. Turki pa ne gredo iz Sirije dokler nekdo drug od kurdov ne zapolni vakuum ki bi ga pustili za sabo. Ce se trump odloci umakniti iz Sirije bodo Kurdi verjetno potegnili z asadom v zameno za avtonomijo ob turski meji.

     Zgleda da invazije na Rako se nekaj casa ne bo, oz bo tako ali drugace pristala pri asadu ker kurdov raka ne zanima..

     • Caetano

      Kurdi so po mojem dovolj močni, da s svojimi zavezniki pod SDF zasedejo Rako. Tudi sirski islamistični uporniki v Alepu so jim menda prepustili nekaj mestnih okrožij brez boja, zdaj ko se je podprla fronta v tem mestu. Tako, da jih vse strani že resno upoštevajo.

     • Demi Zen

      Noja okrozja vzhodno od bani zejda so bila prakticno prazna po panicnem begu islamistov. Ali so dovolj mocni al niso je bolj pregovorna debata. Dejstvo je da drugega orozja kot pehotnega nimajo ker jim ga nihce noce dostaviti.

      Brez zracne podpore bodo tezko zavzeli kaksno vecje mesto, sploh ker so se kalifatarji baje dobro utrdili nabuldozerirali tri grebene obrambe in polozili morje min. in bo prakticno nemogoce prebiti obrambne linije z artilerijo kaj sele pehoto, ampak pustimo se presenetiti.

      eno so vasi zunaj, ampak albaba brez kasetnih bomb bunkerbusterjev in udarnih helikopterjev ne morejo zavzet brez kolosalnih zrtev. sem videl mape barikad, noro kaj so ti islamisti skopali okrog albaba in rake. verjetno je vse povrhu prepredeno tudi s tuneli.

     • Caetano

      Ves kako strinjam se seveda, da bodo Kurdi potrebovali zracno podporo. Samo imajo pa tudi tezko orozje ze zdaj. Iraski Kurdi, ki so zavezniki SDF so samo ob propadu iraske vojske 2003 in 2014 menda dobili okoli 300 tankov.

 • razerznak

  čakte nova, sj pa so se rebelsi uprli , pač ne spoštutjejo volitev , ko je zmagal assad , kaj bi pa zdej radi? assad bo spucal terroriste ( al nusra , kajda) sam kaj če so “moderate rebels ” skupaj z temi , si bodo sami krivi da po njih pokajo ruske in sirska bombe

 • Feriss.H

  Udarec za Demokracijo – ??? – Ta je pa res močna

  Sodobna “progresivna” “demokracija” je tista ki zadaja udarce svobodam v Prvem in tudi Tretjem Svetu. Evropa in Amerika, nekoč sinonimi Demokracije so danes navadna farsa prav te. Dogmatski Socializem, Ultra-Levičarski Liberalizem, Glorifikacija Homoseksualnosti in Multikulturalna blaznost so danes prvine Zahodne “demokracije”.

  Zadeva Arabske “pomladi” je še ena farsa skuhana v “demosratskih kuhinjah Washingtona, Westminster-ja in Quai d’Orsay-a. Skuhali so KAOS ne pa Pomladi, nam pa zakuhali epidemijo kulturalne degradacije ki jo prinašajo valovi primitivne drhali iz Muslimanskega in Afriškega dela sveta.

  Tale je tud močna – “Američani želijo v Siriji doseči vladavino demokracije z novimi, svobodnimi parlamentarnimi volitvami” – He, he … a res?

  Washington NIKOLI ni prinesel Demokracije v Tretji Svet, postavljal je kot po tekočem traku samo skorumpirane diktatorje ki jih je potem še odstranjeval če in ko so ti postali “svojeglavi”. Lista je dolga, spomniti se je samo Noriege v Panami, da ne omenjam te zadnje “uspehe” v Iraku, Afganistanu, Libiji in TOTALNE “pomladi” v Siriji.

  Volitve v Ameriki so nam pa lepo razgalile CNN-Hillary tip “demokracije” ki jo “demokratično” kontrolira Bankstersko-Korporativna Mafija.

  Bljak … kar na kozlanje gre od te silne “demokracije”

 • Franc Novak 1979

  “Na volitvah, ki jih je zaznamovala korupcija, je bil izvoljen s 97,29 % vseh glasov.”

  Seveda pa v državi, kjer proglasijo voditelja z “Habemus Papam” ni korupcije na volitvah,m kenede?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!