Bashar al-Assadovi s kemičnim orožjem nad Sirijce

Ptotesti proti uporabi kemičnega orožja v Siriji, Albanija (foto: epa)

V Siriji se vrstijo napadi s kemičnim orožjem, čeprav mineva že skoraj tri leta od dogovora z ZDA, da bodo uničili vse zaloge kemičnega orožja. Za napade naj bi bili odgovorni pripadniki al-Assadove vojske. Nedavno sta bila v napadu s kemičnim orožjem v Aleppu ubita ženska in dva otroka, več deset je bilo ranjenih.

V Siriji so v zadnjem času zabeležili na desetine bombnih napadov s klorovim plinom, ki naj bi jih na področju Aleppa odvrgli pripadniki al-Assadove vojske. Sirska vlada zanika uporabo kemičnega orožja, poroča The Guardian.

Rusija naj bi za tri ure na dan prekinila z ognjem, da bi lahko rešilna vozila pripeljala na pomoč ranjenim v vzhodnem Aleppu. Iz ZN pa sporočajo, da je zaradi nemogočih razmer na cestah za to potrebno enkrat več časa, kot ga imajo na razpolago. V Aleppu, ki je kraj najbolj brutalnih spopadov, še vedno živi okoli milijon in pol prebivalcev. Okoli 300 tisoč civilistov je resno ogroženih zaradi pomanjkanja vode in naraščajočega števila raznih bolezni.

Uporabljajo tudi živčne bojne strupe
The Guardian sicer poroča tudi o napadih na Aleppo in Damask s sarinom, ki je sicer znan kot živčni bojni strup in povzroča glavobol, slabost, bruhanje, drisko, krče, aritmijo srca in nezavest. Za razliko od klora, ki se med bojnimi sredstvi uvršča med dušljivce in sproži močno vnetno reakcijo s posledičnim pljučnim edemom. Uporabo kemičnega orožja, še sploh kadar gre za klorov plin, je zelo težko ugotoviti, saj ta skoraj ne pušča sledov.

Poleg standardnih razredov (živčni in krvni bojni strupi, mehurjevci, dražljivci, dušljivci, bljuvalci) se med kemično orožje prišteva še razne druge snovi, ki se uporabljajo za različne vojaške namene, in sicer zažigalna sredstva, herbicide, snovi z dimnim učinkom in psihotropne snovi.

Protesti proti kemičnemu orožju v Tirani, Albanija (foto: epa)

Protesti proti kemičnemu orožju v Tirani, Albanija (foto: epa)

Skoraj 1500 žrtev strupenih plinov
“Če je bil pri napadu res uporabljen klorov plin, potem gre za vojni zločin, ki ga je potrebno obravnavati z vso resnostjo”, je povedal Staffan de Mistura iz ZN.  Po do sedaj zbranih podatkih naj bi zaradi napadov s klorovim in drugimi plini v Siriji umrlo 1491 civilistov. Največji znan napad je bil avgusta 2013 v kraju Ghouta blizu Damaska. Takrat je strupenemu plinu podleglo kar 1242 ljudi.

Ker je napadov v zadnjih letih manj, s tem pa tudi žrtev, strokovnjake skrbi, da uporaba kemičnega orožja javnosti ne pretresa več toliko kot nekdaj. “Gotovo obstaja veliko tveganje za to, da bi uporaba kemičnega orožja postala splošno vzeto nekaj povsem običajnega in normalnega”, je povedal britanski strokovnjak za kemično orožje Richard Guthrie.

Ženska z otroki protestira proti kemičnemu orožju na ulicah Tirane (foto: epa).

Ženska z otroki protestira proti kemičnemu orožju na ulicah Tirane (foto: epa).

V zadnjem mesecu se je večji napad s klorovim plinom zgodil v bližini kraja, kjer je bil sestreljen ruski helikopter.

V. V.