fbpx

Bavarski notranji minister zahteva posredovanje Frontexa na slovensko-hrvaški meji, Slovenija pomoč še vedno zavrača

Foto: epa

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung zahteval posredovanje evropske agencije za zunanje meje Frontex na meji med Slovenijo in Hrvaško, češ da bi tako lažje zaustavili pretok migrantov iz Češke na Bavarsko. Slovenska vlada pomoč še vedno zavrača.

“Da bi zaustavili tokove čez Zahodni Balkan, bi morala Evropska unija schengensko zunanjo mejo med Slovenijo in Hrvaško zaščititi z lastno misijo Frontex,” je dejal za časnik.

Herrmann bi tako zaustavil migrante, ki nezakonito prečkajo češko-nemško mejo na Bavarsko. Pojasnil je, da so na Bavarskem namreč zabeležili porast nezakonitih migracij iz Češke, čeprav se je sodelovanje s češko policijo v zadnjih letih okrepilo. Te osebe po navedbah Herrmanna svojo pot začnejo v Grčiji ali Srbiji, ki je odpravila vizume za Irance.

Vse poti vodijo čez Slovenijo
Tudi direktor Frontexa Fabrice Leggeri je za nedeljsko izdajo časnika Die Welt spregovoril o novih poteh migrantov. “Na območju Balkana se je oblikovala nova pot iz Grčije, čez Albanijo, Črno Goro, Bosno in Hercegovino in Hrvaško,” je dejal. Pojasnil je, da iz Slovenije nato migranti pot pogosto nadaljujejo proti severu čez Avstrijo in tudi Češko v Nemčijo ali druge severne države. Nekateri iz Slovenije pot nadaljujejo proti zahodu v Italijo, Francijo ali celo Veliko Britanijo.

Foto: epa

V Grčiji se oblasti borijo z logističnimi težavami, saj na meji s Turčijo ne morejo odvzeti prstnih odtisov in primerno registrirati vseh migrantov. Te lahko šele v sprejemnih centrih, je še pojasnil Leggeri. Die Welt še piše, da se številni tako izognejo registraciji in potujejo nenadzorovano naprej.

C. Š., STA