fbpx

Bavarsko učiteljico, ki je zavračala nošnjo maske v šoli in je sodelovala na demonstracijah proti ukrepom, čaka izguba službe

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Na Bavarskem imajo dovolj samovolje nekaterih, ki mislijo, da jim ni potrebno upoštevati ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Eno izmed učiteljic, ki ni želela v šoli nositi zaščitne maske in je vneto sodelovala na demonstracijah proti covidu-19, namreč čaka izguba državne službe. 

51-letna učiteljica Christine S. je vseskozi zavračala nošenje maske, ker je menila, da se z njo človek zastruplja. Zaradi tega ni mogla opravljati svojega dela. Upravno sodišče v Münchnu pa je zdaj razsodilo, da bo učiteljica izgubila status javne uslužbenke. Učiteljica se lahko sicer še vedno pritoži nad razsodbo.

V petek je tiskovna predstavnica münchenskega upravnega sodišča sporočila: “Glede obdolženke bo priznan disciplinski ukrep za odvzem državne službe.” To pomeni, da je sodišče odločilo, da jo čaka izguba državne službe. Ženska je sicer 13 let poučevala na gimnaziji v kraju Landsberg am Lech. 51-letnica pa na račun nenošenja maske v razredu ni vse od pomladi 2020 stopila v učilnico.

Moti jo tudi pravilo glede distanciranja
Po spletu je krožil posnetek, na katerem se je pojavila tudi omenjena učiteljica, ki pa v svojem govoru ni protestirala le zoper nošenje mask, ampak tudi zoper držanje primerne socialne distance med učenci. Pravi, da kaj takega ne more zahtevati od otrok, saj meni, da je to za otroke slabo in škodljivo. Ker je med drugim zatrdila, da naj bi imeli v šoli razumevanje do njenega stališča, se je pojavljalo vprašanje, če je to tako tudi v praksi. Kot je bilo mogoče slišati na sodišču, so ji na šoli sprva ponudili, da lahko brez maske vstopi v svojo učilnico, ki ji je bila na voljo. V tistem trenutku namreč ni bilo potrebno nositi maske v učilnici, ampak le v skupnih prostorih. Iz šole so nedavno sporočili, da vodstvo nikdar ni izrazilo podpore učiteljici, ki je zavračala spoštovanje ukrepov za zajezitev virusa.

Foto: EPA

V skladu s sodno prakso več kot štiri mesece odsotnosti z dela ali kršitev dolžnosti lojalnosti ustavi običajno vodi do odvzema državne službe. Bavarsko upravno sodišče v Münchnu učiteljici očita ne le nezakonito odsotnost z dela in kršitve dolžnosti lojalnosti ustavi: kot državna uslužbenka je podvržena zapovedi zmernosti in zadržanosti. Poleg tega je večkrat kršila uradna navodila nadrejenih. Pisna utemeljitev sodbe bo pripravljena v prihodnjih tednih in poslana vpletenim strankam, so sporočili s sodišča. Potem je potrebno še videti, ali se bo na sodbo pritožila.

Iz bavarskega ministrstva za izobraževanje in kulturo so sporočili, da če obstaja sum, da bi lahko uradnik krivdno prekršil uradne dolžnosti in s tem storil uradni prekršek, je potrebno uvesti disciplinski postopek. Na voljo je vrsta disciplinskih ukrepov, ki jih predvideva obstoječa zakonodaja, odvisno od tega, za kako resno kršitev gre (opomini, globe, znižanje mesečne plače ali starostne pokojnine, pa tudi odvzem državne službe itd.).

Disciplinski postopek proti učiteljici je bil uveden 4. avgusta 2020. Christine S. je bila namreč večkrat obveščena o njeni dolžnosti, da pride v šolo, so pojasnili na upravnem sodišču. Na upravnem sodišču v Münchnu je to prvi primer, v katerem se odsotnost javnega uslužbenca opravičuje z osebnim stališčem do ukrepov za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom, poroča BR24.

Nina Žoher