fbpx

BBC: “Koronavirus in Slovenija: Kaj je skrivnost boja proti okužbi”

Foto: UKC Ljubljana

Medtem ko je v Sloveniji postalo moderno kritizirati Janševo vlado zaradi vsega v zvezi z epidemijo COVID-19, so v BBC izpostavili, kako so ravno ukrepi, ki jih je sprejela 14. slovenska vlada, zaslužni za manjše število okuženih v primerjavi s sosednjimi državami.

“Slovenija je po številu opravljenih testiranj na milijon prebivalcev med prvimi 20 državami na svetu,” so zapisali pri srbski izdaji BBC in izpostavili, kako gre to pripisati odločnim ukrepom vlade, ki je “hitro zaprla mejo z Italijo in v marcu razglasila stanje epidemije.”

Pri tem niso pozabili, kako so iz Evropske unije kritizirali Slovenijo zaradi “neupravičenega zaprtja meje z Italijo”, s čimer pa se že takrat ni strinjal notranji minister Aleš Hojs.

Ukrepi, ki so rešili življenja
Čas je pokazal, da je vlada Janeza Janše ravnala pravilno. Sprejeti ukrepi pa so pomagali pri zajezitvi širitve okužbe s COVID-19. Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji 1335 potrjenih primerov okužb, zabeležili pa smo 77 smrti. V ponedeljek, 20. aprila je bilo potrjenih samo pet novih primerov okužb.

“Vsi govorijo, da smo v vojni, a v tej vojni ne moremo videti nasprotnika,” je za BBC stanje v Sloveniji komentiral mikrobiolog Borut Dolenc in poudaril potrebo po čim večjem številu testiranj. Ob tem je izpostavil, da je preventiva veliko bolj učinkovita od iskanja zdravil, obenem pa je opozoril, da je stroka zadnji dve desetletji opozarjala na nujnost vzpostavitve novih protokolov v primeru izbruha kužnih bolezni, a so njihovi klici ostali preslišani.

Ivan Šokić