fbpx

BBC pod plazom kritik zaradi prenosa homoseksualne poroke med krščanskim programom

Homoseksualca, ki sta se poročila v cerkvi blizu Glasgowa (vir: twitter)

“Songs of Praise” – v prevodu Hvalnice Gospodu – je oddaja, ki je na britanski nacionalni televiziji BBC na sporedu vsako nedeljo vse od leta 1961. A ena od nedavnih oddaj, ki je bila posvečena veri in poroki, je zbudila zgražanje in prinesla več kot tisoč pritožb, in sicer zaradi predvajanja poroke dveh homoseksualcev.

Na britanski nacionalni televiziji so se odločili, da kot enega od treh prispevkov v oddaji 18. avgusta 2019 predvajajo tudi poroko dveh moških, ki sta se poročila v Združeni reformirani cerkvi (URC) v Rutherglenu nedaleč od Glasgowa.

URC je ena od heretičnih krščanskih denominacij, ki dopuščajo istospolne poroke. Takih Cerkev, ki želijo stopiti v korak s časom, je v zadnjih časih vedno več. Temu se zaenkrat upirajo pravoslavna, katoliška in anglikanska Cerkev. Zakaj je Cerkev proti istospolnim porokam, je jasno pokazala že finska poslanka Päivi Räsänen, ki se je zaradi citiranja verza iz Pisma Rimljanom (1,24-27) znašla v preiskovalnem postopku, in sicer zaradi domnevnega sovraštva do istospolnih. Na splošno je celoten odlomek o krivdi človeštva priporočeno branje.

Več kot tisoč pritožb
Zaradi posmehovanja kristjanom so v zvezi z oddajo, ki je prikazala poroko homoseksualcev v cerkvi, na BBC prejeli 1.238 pritožb. Tiskovni predstavnik BBC pa je dejanje televizije branil z besedami, da omenjena oddaja “pripoveduje zgodbe kristjanov iz različnih denominacij v VB in na tak način odseva uravnoteženost mnenj glede različnih tem”.

Namestnik direktorja za komunikacijo na krščanskem inštitutu Ciarán Kelly (Vir: Twitter)

S tem se ni strinjal namestnik direktorja za komunikacijo na krščanskem inštitutu Ciarán Kelly, ki je povedal, da bi lahko avtorji oddaje “zgolj z desetimi minutami posvečenega raziskovanju ugotovili, da 99,5 odstotka cerkva v Angliji in Walesu ne opravlja istospolnih porok”.

Dejstvo, da so bile v oddaji tri zgodbe, ena od teh pa je bila istospolna poroka, je jasen znak, da ne gre za uravnoteženo predstavljanje različnih mnenj, temveč odkrito vsiljevanje LGBT-agende v program, namenjen kristjanom. “Ko so sprejeli odločitev o snemanju te epizode, so producenti morali vedeti, da krščanska vera uči, da je zakon med možem in ženo,” je še dodal Kelly.

Ivan Šokić