BBC tarča kritik, ker je o obsojenem posiljevalcu poročal kot o ženski

Foto: Policija West Yorkshire

Britanska javna televizija BBC se je v Veliki Britaniji znašla pod valom hudih kritik zaradi “prebujenega” poročanja o obsojenem posiljevalcu, ki so ga označili kar za žensko, čeprav ta to niti slučajno ni. Prav nič drugače pa ni o posiljevalcu, ki se ima za Zaro Jade, poročala policija iz West Yorkshira. Kot kaže se poskuša norost vedno bolj normalizirati.

Obsojenec je v resnici moški, ki je bil v preteklosti zaprt zaradi posilstva in drugih spolnih prestopkov, zdaj pa ta sam sebe imenuje Zara Jade. V torek je bil obsojen na devetletno zaporno kazen, potem ko je priznal, da je zabodel žensko, preden jo je privezala na stol v stanovanju v mestu Halifax v West Yorkshiru in od nje zahteval gotovino. Ker je moški, bo svojo kazen seveda prestajal v moškem zaporu, a javna radiotelevizija je o zadevi poročala takole: “Ženska iz Halifaxa zaprta, potem ko je zabodla in zvezala žrtev,” kar je sprožilo jezo in posmeh številnih uporabnikov družbenih medijev, ki so komentirali članek.

Calvin John Robinson, britanski konservativni politični komentator in diakon Svobodne cerkve v Angliji, je zapisal: “Ste resni? Ta človek je plenilec. On ni ženska. Sram vas bodi!” Nekdanji poslanec Evropskega parlamenta Martin Daubney je dodal: “On je tip. Nehaj tipe označevati za ženske. Ta nora mizoginija se mora končati!” “Ni podoben nobeni ženski iz Halifaxa, ki sem jo kdaj videl,” je komentiral nekdanji dolgoletni voditelj Sky News Colin Brazier. Nekaterim uporabnikom Twitterja se je zdelo poročanje javne televizije tako neverjetno, da so se celo vprašali, če je kdo vdrl v račun BBC.

Članek je bil od takrat precej urejen zaradi odziva, ki ga je bil deležen. Ko je bil ta prvič objavljen, je bilo namreč navedeno, da je bila “ženska, ki je zabodla svojo ranljivo žrtev, preden jo je privezala na stol in zahtevala denar, zaprta”, pri čemer se ni takoj sklicevalo na dejstvo, da je Zara Jade zakonsko moški in ima moške genitalije. Od takrat je bil članek popravljen tako, da je omenjeno, da je Jade “transspolna ženska”, poleg pa je podano pojasnilo, da bo obsojeni posiljevalec zdaj prestajal svojo kazen v moškem zaporu. Viralnost objave je sprožila razpravo o tem, kako bi bilo potrebno v resnici poročati o zločinih moških, ki se identificirajo kot ženske.

Foto: posnetek zaslona

Kot že rečeno pa je tudi policija iz West Yorkshira poročala tako kot BBC. Izdala je namreč poročilo o kazni z naslovom: “Ženska, obsojena zaradi več kaznivih dejanj zlorabe v družini,” in se v ničemer ni sklicevala na dejstvo, da gre v resnici za moškega z moškimi genitalijami, ki je bil že obsojen za posilstvo in druge hude spolne prestopke. Lokalno novičarsko spletno mesto YorkshireLive je prav tako poročalo v podobnem duhu z naslovom: “54-letna pijana ženska privezala žrtev na stol in jo zabodla, preden ji je je ukradla denar.”

Britanski pravosodni minister Dominic Raab je oktobra lani napovedal nove reforme o razporeditvi transspolnih zapornikov ali zapornikov, ki se identificirajo kot nasprotni spol, poroča Remix News.

Sara Kovač