fbpx

Bele južnoafriške kmete morajo pred nasilnimi napadi temnopoltih usposabljati izraelske specialne sile

Foto: Istock

Z vse več prisotnega nasilja je biti kmet v Južni Afriki zdaj že nevarno delo. Nekateri celo zaposlujejo nekdanje izraelske vojake, da bi jih naučili samoobrambe. Po podatkih  AfriForuma, Skupine za pravice manjšin, je bilo namreč  v letih 2016/2017 umorjenih 74 belih kmetov in zabeleženih 638 napadov na njih in njihove kmetije.  “Ta nagnjenja k umorom  kažejo, da bomo izgubili več ljudi na kmetijah, kot smo jih skupaj v prejšnjih treh letih”, pravi Ian Cameron iz AfriForuma.

Razmere in nevarne situacije so prisilile bele kmete, da se pripravijo na preživetje morebitnega napada. Veliko se jih je obrnilo na Idana Abolnika, nekdanjega pripadnika izraelskih specialnih sil, ki jih urijo, kako se ubraniti in kako ravnati z orožjem, poroča RT.

Sistem samoobrambe, ki jo učijo, se imenuje “Krav Maga” in je bil razvit za obrambne sile Izraela. Abolnik pa ga je pripeljal v Južno Afriko. “Sistem samoobrambe je primeren za vsakogar, še posebej za kmete, da bi se lahko  sami obvarovali. Usposabljamo jih, da so lahko kos različnim vrstam napadov”, je dejal Abolnik. “Učimo jih različne prijeme, pripravimo jih psihično in kako zbrati informacije. Program stane približno 1200 evrov  na osebo, za intenzivni dvotedenski tečaj”.

Karav maga- sistem samoobrambe, razvit za obrambne sile Izraela (foto: youtube)

Kljub temu, da so beli kmetje v Južni Afriki manjšina, imajo v lasti kar 72 odstotkov kmetij po vsej državi. Nova južnoafriška vlada pa je nedavno napovedala načrt za razdelitev zemlje črni populaciji. Kritiki so opozorili, da bi lahko Južna Afrika ponovila  katastrofalni poskus zimbabvejske vlade v letih 1999-2000. Ukrep je namreč vrgel državo v hudo lakoto in revščino.

A. G.