fbpx

Belgija je klonila – država bo podprla podpis trgovinskega sporazuma s Kanado

Foto: epa

Za danes načrtovani vrh EU – Kanada glede Cete je padel v vodo, ker je Kanada zaradi zapletov glede tega področja odpovedala srečanje. So pa danes iz Belgije sporočili, da so končno dosegli konsenz glede tega trgovinskega sporazuma, ki mu je še nedavno nasprotovala belgijska pokrajina Valonija.

Za današnji dan je bilo načrtovano srečanje predstavnikov Evropske unije in Kanade, vendar je bilo odpovedano. Delegacija iz Kanade je zaradi zapletov pri pogajanju o Ceti – trgovinskem sporazumu med omenjenima stranema – včeraj zvečer sporočila, da se vrha ne bo udeležila. Ta naj bi se sicer zgodil v Bruslju, STA. Obenem je v javnost pozneje prišla novica, da so Belgijci dosegli preboj na tem področju.

Kaj je uspelo Belgijcem?
Belgijski politiki so dosegli notranji konsenz glede podpore Ceti. Zapleti so se pojavili tedaj, ko je belgijska pokrajina Valonija vložila veto na ta sporazum, vendar pa mora dogovor podpreti še preostalih 27 članic EU. V Belgiji sicer velja pravilo, da mora določen sporazum podpreti vseh šest regionalnih parlamentov. Že omenjena regija je sporazumu sicer nasprotovala predvsem zaradi nekaterih, po njenem neustreznih, določil, ki se nanašajo na področje zaposlovanja, pa tudi zaradi nekaterih okoljskih zadev, navaja bbc.

Ste morda spregledali: Za Ceto je nastopil Dan D

Kaj prinaša sporazum Ceta?
Ta trgovinski sporazum potrošnikom prinaša nižje cene izdelkov, podjetnikom pa prinaša številne birokratske olajšave pri njihovem poslovanju, zato Ceto mnogi vidijo kot priložnost za večjo blaginjo. Pomisleki obstajajo še zlasti zato, ker javnost v času pogajanj in njenega oblikovanja ni bila obveščena o njegovi vsebini, poroča govori.se.

D. M.